Werkgroep Historie Loenen zoekt oude spullen

LOENEN – Verschillende Loenenaren (en oud-Loenenaren) hebben veel interesse voor de historie van het dorp. Er worden veel ansichtkaarten en oude foto’s verzameld. Maar ook zijn er die niet alleen belangstelling hebben voor kaarten maar ook voor de historie van het dorp en alles wat daarmee samenhangt. Enkele mannen die van de historie van hun geboortedorp hun hobby hebben gemaakt hebben de koppen bij elkaar gestoken om historisch materiaal te bundelen. Onlangs hebben ze een werkgroep gevormd en ze gaan serieus aan het werk.

De werkgroep wordt gevormd door de Loenenaren Adriaan Klomp en Jan Janssen samen met de oud-Loenenaren Henk Slief uit Apeldoorn en Eric Kleverwal uit Eerbeek. Henk Slief stond een paar keer met zijn verzameling kaarten en foto’s van Loenen op de hobbybeurs in Loenen en ontmoette daar Jan Jansen die een hobby heeft gemaakt van miniatuur oude Loenense objecten maken. Daar werd het plan gesmeed om een Historische werkgroep te vormen. Een paar bekenden werden nog aangezocht en op 12 april was de eerste vergadering. Besloten werd om eerst als werkgroep ‘Historie Loenen’ te starten en na enige tijd als stichting verder te gaan.

De mannen zijn van mening dat in Loenen heel veel oude spullen liggen opgeslagen die het waard zijn om te bewaren. Om de Loenenaren warm te krijgen voor hun doelstelling werd het plan opgevat om als eerste activiteit een expositie te houden. Het bestuur van De Brink gaf haar medewerking en zo kon de datum van de eerste expositie ‘Vrogger in Loenen’ al vastgelegd worden. Op 15 en 16 februari 2014 zal de grote zaal van De Brink omgetoverd worden in een huiskamer uit vroeger tijden. Hoe het allemaal gaat worden weet de werkgroep niet, maar wel dat het een veelzijdige tentoonstelling moet worden. Voorzitter Eric Kleverwal zegt er over: “We zoeken oude foto’s en kaarten maar ook willen we oude gebruiksvoorwerpen van vroeger en andere spullen uit vervlogen tijden laten zien. De oude tijd van Loenen willen we laten herleven”.

Het duurt nog wel enkele maanden maar de werkgroep gaat nu al aan de slag om materiaal te verzamelen. Zijn doen een beroep op de Loenenaren (mogelijk ook oud-Loenenaren) om de oude schoenendozen is goed na te kijken. Niet alleen oude ansichten, maar ook familiefoto’s zijn welkom. Ze worden opgehaald en na het scannen weer teruggebracht. Ook oude spullen op zolder en achter uit de schuur komen de mannen graag lenen.
De werkgroep gaat ook starten om de historie in beeld vast te leggen. Er zijn in het verleden enkele Loenense films gemaakt. De laatste was 25 jaar geleden bij Loenen 1150 jaar. Hoog tijd vinden de mannen om weer een nieuwe film te maken van Loenen. Er worden nog filmers gezocht die alle actitiveiten in 2014 van 1 januari tot en met eind december willen vastleggen voor het nageslacht.
Degenen die contact willen kunnen bellen of mailen naar voorzitter/secretaris Eric Kleverwal telefoon 0313-656008, mail eric-ilze@planet.nl. of Adriaan Klomp tel. 055-5053135, Jan Janssen 055-5052344 of Henk Slief 055-5413115.

foto: De werkgroep Historie Loenen bij de Middelste Molen die een lange rijke historie kent – foto Martien Kobussen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.