Kleine Kernen vragen om spitsafsluiting buitengebied

EMPE / TONDEN – De Stichting Kleine Kernen Empe – Tonden vraagt de gemeenteraad van Brummen nog eens goed na te denken over de verkeerssituatie in het buitengebied. De stichting denkt niet dat de door het college voorgestelde maatregelen tegen sluipverkeer voldoende zullen zijn.

De gemeente Brummen hield het afgelopen jaar een pilot met een afsluiting van het buitengebied. Doorgaand verkeer was niet langer welkom in het gebied en werd door gesloten verklaringen gedwongen te kiezen voor provinciale routes. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels geconcludeerd dat de afsluiting weliswaar het gewenste effect heeft, maar dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. B en W stellen aan de gemeenteraad voor de afsluiting om te zetten in een afsluiting tijdens de spitsuren in de Vosstraat en Rhienderensestraat. Men verwacht dat regionale verkeersontwikkelingen in de toekomst, zoals het aanpakken van de Emper bocht, de aanleg rond de Hoven en het opknappen van de weg naar Voorst, een positieve invloed zullen hebben op het sluipverkeer.
De Stichting Kleine Kernen Empe – Tonden heeft weinig vertrouwen in deze maatregelen, maar vond om te beginnen de pilot al niet deugen. “De afsluiting kwam zelfs voor bewoners als een verrassing”, aldus voorzitter Jan Hoevers. “De enige manier om gevolg te geven aan het motto ‘geen doorgang, wel toegang’ is door de afsluiting te regelen aan de randen van het gebied, niet zomaar ergens in het gebied zelf. Daarmee creëer je onduidelijkheid en is het onoverzichtelijk. Dat er iets aan het sluipverkeer gedaan moet worden is echter ook duidelijk. Maar nu stopt de gemeente met de slecht opgestelde proef, zonder nieuwe maatregelen te nemen die wel effect hebben en op draagvlak kunnen rekenen. Terug bij af dus.”
Ook de afsluiting van de Vosstraat en Rhienderensestraat is volgens de Stichting Kleine Kernen een vreemde maatregel. “Waarom daar wel? En dan ook weer op de verkeerde plek. Door de borden weg te nemen en er niets voor terug te doen, creëert men weer sluipverkeer. Als je het doet, doe het dan goed: aan alle randen van het buitengebied en alleen in de spitstijden.” Jan Hoevers benadrukt hiermee het belang van een integrale visie en uitvoering. “Waarom verwijst de Gemeente Brummen nu ineens naar de mogelijke gevolgen van de door de Provincie te nemen maatregelen in de toekomst? Die gevolgen zijn pure speculatie en nergens op gebaseerd. De eigen verantwoordelijkheid wordt hiermee volledig weggemoffeld.”
De Stichting Kleine Kernen Empe-Tonden vraagt de gemeenteraad het besluit van het college te herzien. “De voorgestelde maatregel is een halve maatregel en daarmee geen maatregel. Géén doorgang, wél toegang” dient werkelijkheid te worden.”
De raad neemt tijdens de vergadering op 27 juni een besluit.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.