Home / Spankeren / ‘t Spank kwart eeuw

‘t Spank kwart eeuw

SPANKEREN – “Er zat een klein zigeunermeisje huilend op een steen”, zingen de leidsters van peuterspeelzaal ’t Spank in Spankeren. De kinderen hoeven maar heel eventjes te ‘huilen’, daarna dansen ze vrolijk in de kring. Na 25 jaar blijken oude klassiekers nog steeds even succesvol bij de kleintjes.

Peuterspeelzaal ’t Spank begon destijds in de muziekhut, het oude gebouwtje van Wilhelmina. Dorpsgenoten en vriendinnen Betty van Zadelhoff en Adri Veurink besloten te beginnen met de speelzaal. Zij gingen van start met acht kinderen, volgens Ria Schillemans met veel leuren langs de Spankerense deuren bij elkaar gekregen. “Maar binnen een jaar ging het zo goed, dat ik er ook bij betrokken raakte. Er waren meer leidsters nodig”, vertelt zij als huidige voorzitter van de stichting. Al gauw werd ook Joke Jonkers gevraagd. Anja Jonkers kwam aan boord toen haar jongste kind, ook een bezoekertje van de speelzaal, naar de kleuterschool ging. Betty en Adri stopten met het werk en de drie besloten samen verder te gaan. Ria: “We hebben er toen nog over nagedacht om ons aan te sluiten bij het gemeentelijke peuterspeelzaalwerk, maar we wilden zelfstandig blijven. We zijn heel blij dat we dat niet hebben gedaan. Nu Carion failliet is, zijn er veel speelzalen opgedoekt en waarschijnlijk hadden wij dan nu ook op straat gestaan.” De drie worden bijgestaan door drie vrijwilligers, Marian Aalders, Joyce Oosterbroek en Marloes Gerritsen.

De zelfstandigheid maakt ’t Spank juist bijzonder. Het is er gezellig, kneuterig noemen ze het zelf. Bovendien zijn de lijnen erg kort. “We zijn het bestuur, maar ook de leidsters”, vertelt Anja. “Dus als ouders ergens mee zitten, wordt het meteen opgepakt.” Ons kent ons, dat blijft het devies al 25 jaar lang. Het is voor de leidsters dan ook vooral liefdewerk oud papier. “We doen het voor de kinderen, maar halen zelf ook enorm veel voldoening uit die blije gezichtjes”, daar zijn ze het unaniem over eens. Ria legt uit: “We krijgen geen subsidie, de inkomsten van de peuterspeelzaal bestaan uit de ouderbijdrage. Als de kosten zoals de huur en de boodschappen zijn betaald, kijken we wat voor vergoeding er voor ons overblijft." Dat is meestal niet veel, maar dat deert hen niet. “Het voelt sowieso niet als werk”, vindt Anja. “Het is geen moment saai om te doen. Ik kan er zo van genieten om die kleintjes te zien, ze zijn nog zo ongevormd en vrij.” Joke vult aan: “De kinderen komen vanaf een jaar of twee en vertrekken als ze vier zijn. Het is mooi om te zien hoe ze zich in die tijd hebben ontwikkeld.”

Er komen zo’n 42 kinderen naar ‘t Spank, verspreid over zes dagdelen in de week. De peuterspeelzaal is iedere ochtend geopend. Op maandagmiddag is er een speciale groep voor de wat oudere kinderen, om hen voor te bereiden op de stap naar de basisschool. “We hebben dan iets meer structuur en iets meer echt les”, legt Joke uit. “Maar we gaan ook op bezoek bij de kleuters, dan mogen de kinderen daar meedoen in de kring.” Een flink aantal kinderen dat ’t Spank bezoekt, stroomt door naar de naastgelegen Prinses Margrietschool. “Dat is prachtig om te zien. Sommige kinderen willen je ineens niet meer zien, die zijn dan echt groot. Terwijl andere juist graag nog even langskomen als ze zich nog niet zo op hun gemak voelen op de ‘grote school’.”
In de loop der jaren hebben de drie al heel wat kinderen zien komen en gaan. Inmiddels zijn ze zelfs al toe aan de tweede generatie, er zijn al oud-peuters die inmiddels zelf een kleine komen brengen. Veel van deze ‘voormalige peuters’ hopen Ria, Joke en Anja te zien op donderdag 27 juni. Dan wordt het 25-jarig jubileum gevierd met een gezellige receptie. “Tussen 15.30 en 17.00 uur is iedereen welkom, ook ouders en peuters van vroeger.” ’s Ochtends is er een feestprogramma voor de kindjes. Het feestje wordt gesponsord door een aantal Spankerense bedrijven, maar ook staat er deze middag een hoge hoed voor een bijdrage. Een deel wordt geschonken aan een nader te bepalen goed doel, de rest wordt besteed aan nieuw materiaal.
 

Lees ook

Samen denken over kanaalzone

SPANKEREN – Paul Keulen, stagiair van GWW Ingenieurs in Dieren, doet onderzoek naar participatie van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.