Europese steun voor Liberation Route Europe

REGIO – De Europese Commissie heeft op 6 juni, D-day, de subsidieaanvraag van de Stadsregio Arnhem Nijmegen goedgekeurd om Liberation Route Europe (LRE) verder vorm te geven als grensoverschrijdend project. De route voert met ‘Luisterkeien’ langs onder meer Rozendaal, Ellecom en Spankeren.

De toekenning door de Europese Commissie is gebaseerd op cultureel erfgoed. LRE verbindt partners uit alle regio’s langs de route die de bevrijders in 1944 volgden van Zuid-Engeland, via Normandië, 6 juni 1944, tot Berlijn, aangevuld met partners uit het Rureifel gebied, Berlijn en het Nationaal Tweede Wereldoorlog Museum uit Gdańsk, Polen. De partners in dit goedgekeurde projectvoorstel zijn de key partners van de Liberation Route Europe. In totaal zijn meer dan 60 nationale en internationale organisaties bij de LRE aangesloten.

Sinds oktober 2012 is Liberation Route Europe als project in een stroomversnelling geraakt. Op een internationale bijeenkomst in Brussel hield Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, een gedenkwaardige toespraak over het grote belang van het actief gedenken van de bevrijding. Hij is tevens beschermheer geworden van LRE. In Nederland is op 1 januari, met steun van en in samenwerking met het vfonds, een projectorganisatie opgericht.
In 2014 en 2015 herdenkt Europa 70 jaar na het einde van WOII. Dit momentum grijpt de LRE aan om enkele grote activiteiten te organiseren, onder andere:
– Een rondtrekkende expositie die in het Europees Parlement start op 25 februari 2014.
– Een internationale jongerenconferentie YOUCEE in september 2014 in Arnhem.
– De officiële internationale lancering van de LRE op 6 juni 2014 in Normandië.

Met de subsidie die nu is toegekend wordt een project gestart om:
– de samenwerking tussen de partners organisatorisch te versterken om een langdurige samenwerking te borgen.
– De LRE als Europees toeristisch product te vestigen onder andere door middel van een website, een app, het opleiden van gidsen en het maken van toeristische arrangementen
– samenhang in de verhaallijnen te maken over belangrijke plekken langs de route en het toevoegen van Europese verhaallijnen.

De stadsregio coördineert het project namens de Europese partners. RBT KAN, Regionaal Bureau voor toerisme Arnhem Nijmegen, is de grootste partner hierin en heeft een aanzienlijke rol in het project. Europa investeert € 175.000,- in het project dat 18 maanden gaat lopen. Voorzitter Wim Dijkstra van de stadsregio is uiteraard blij met de EU subsidie: “Het belang van deze toekenning gaat veel verder dan het geld alleen, het is opnieuw een erkenning van de noodzaak van LRE als les voor het heden.” Hanneline Oosting, adjunct directeur RBT KAN, noemt de toegekende subsidie op een symbolische dag D Day geweldig voor de regio.” Middels de Europese uitrol van de Liberation Route zullen er nog meer toeristen en bezoekers komen naar de Regio Arnhem Nijmegen.”
In de uitvoering van het project zal Victoria van Krieken als directeur van het projectbureau LRE een grote rol hebben: “We zijn zo blij met deze subsidie. Het wordt nu mogelijk om LRE echt internationaal te organiseren.”
“De Europese Commissie is bijzonder positief in de beoordeling van het project”, aldus Pieter Meijboom van Bureau Brussel van de stadsregio. “In al die jaren heb ik nog nooit een voorstel zo geprezen zien worden. De kwaliteit van de aanvraag is zeer hoog en het project voorziet duidelijk in een behoefte. Mooie woorden voor een prachtig project”.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.