Home / De Steeg / Rheden werkt aan overnemen Rijkstaken door gemeente

Rheden werkt aan overnemen Rijkstaken door gemeente

DE STEEG – De gemeente Rheden wil het overhevelen door het Rijk van jeugdzorg, verzorging en begeleiding en participatie aangrijpen als kans om de ondersteuning van kwetsbare inwoners beter te organiseren. Rheden werkt samen met elf gemeenten in de regio Arnhem om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen.

De gemeenten krijgen geld voor de gedecentraliseerde taken, maar minder dan er nu voor beschikbaar is. Dit stelt de gemeenten voor uitdagingen, maar de veranderingen bieden ook kansen. Voor het eerst krijgt één partij de zeggenschap over al deze vormen van ondersteuning van kwetsbare mensen. De gemeenten zijn beter dan het Rijk in staat om te kijken wat iemand nodig heeft om zelf vooruit te komen, omdat zij hun eigen inwoners goed kennen. Maar ook omdat ze al andere taken op het gebied van welzijn en zorg hebben, en daar verbindingen mee kunnen leggen.

Ondersteuning dichtbij inwoners organiseren
Rheden wil de ondersteuning wijkgericht, en dichtbij inwoners organiseren. Meer nadruk komt te liggen op de eigen kracht van inwoners en hun eigen netwerk. In plaats van het denken in beperkingen komt meer de nadruk te liggen op wat mensen nog wél kunnen. Er blijft daarbij altijd een vangnet voor inwoners die echt buiten de boot vallen.

Kansen om de zorg voor kwetsbaren te verbeteren
Rheden wil graag de decentralisaties aangrijpen om de zorg voor kwetsbare inwoners te versterken. Wethouder Tjebbe Vugts erkent dat er ook zorgen zijn:”Het is belangrijk dat het Rijk voldoende beleidsmatige en financiële ruimte geeft aan gemeenten om de nieuwe taken lokaal optimaal te organiseren. Daarover maken we ons wel zorgen. We volgen de landelijke ontwikkelingen op de voet. Ondertussen gaan we door met de voorbereidingen op de taken die op ons afkomen. We hebben het hier over een kwetsbare groepen mensen. Zij hebben er recht op dat wij onze zaakjes heel erg goed regelen. En dat gaan we doen”.

Proeftuinen
Door proeftuinen te organiseren samen met betrokken instellingen willen gemeenten onderzoeken wat wel werkt en wat niet. In Rheden gaan na de zomer drie proeftuinen van start:
De proeftuin ‘Herstel in de wijk’ is gericht op mensen met een psychische problematiek, en loopt in Dieren. Het gaat er in deze proeftuin om dat cliënten meer in de wijk door medewijkbewoners ondersteund moeten gaan worden in plaats van binnen een zorginstelling.
De proeftuin ‘Sociaal wijkteam’ in Dieren houdt in dat diverse hulpverleningsinstanties en vrijwilligers samen nieuwe werkwijzen ontwikkelen, waarbij de klant maar één keer zijn verhaal hoeft te doen en één aanspreekpunt heeft.
De derde proeftuin is ‘Dagbesteding en arbeidsparticipatie’ in Velp, waarin gekeken wordt hoe verschillende vormen van dagbesteding nog meer kunnen aansluiten op de vraag vanuit de samenleving en de arbeidsmarkt.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.