Afscheid van de Buurtbus

DIEREN – Nog geen anderhalf jaar nadat hij zorgde voor de realisatie van een buurtbus in Spankeren en Dieren, moet Albert Pirenc alweer stoppen met zijn werk als chauffeur. Hij blijft betrokken als voorzitter van de stichting, maar vanwege zijn leeftijd mag hij niet meer achter het stuur. “Het is jammer, maar zo zijn de regels nu eenmaal”, stelt hij.

Donderdagmorgen maakte hij zijn laatste ronde. Pirenc chauffeerde graag. Eens in de twee weken reed hij een dagdeel op de buurtbus, liefst in de ochtend. “De eerste rit vertrekt om tien voor zeven uit Spankeren, zodat de mensen de eerste trein om 7 over 7 kunnen halen”, vertelt hij. “Ik vind het mooi om het dorp wakker te zien worden en het blijft spannend, je moet maar afwachten hoeveel passagiers je krijgt.”
Pirenc was destijds één van de oprichters van de stichting. Hij wist Theo Krom eveneens te porren voor een bestuursfunctie. “Ik kon er geen nee tegen zeggen”, lacht Krom. “Ik werd gewoon bij de notaris ontboden om de oprichtingsakte te ondertekenen.” Nu is het Krom die Pirenc tijdens zijn laatste rit namens het bestuur bedankt voor zijn uurtjes op de bus. Hij overhandigde prachtige bloemen en een cadeaubon.

Het gaat goed met de Buurtbus Spankeren Dieren. Afgelopen maand kwam het aantal passagiers boven de zeshonderd, terwijl er vierhonderd nodig zijn om de busdienst rendabel te maken. Er is duidelijk vraag naar openbaar vervoer naar de winkels, het station of de dokter. “Ik vind het prachtig dat we mensen kunnen vervoeren die anders niet meer in het dorp kunnen komen”, aldus Pirenc. “Er is een passagiere uit Spankeren die regelmatig boodschappen gaat doen. Dit zou ze zonder de buurtbus niet kunnen. Dat vind ik geweldig.” Pirenc zal zijn werk op de bus dan ook zeker missen. “Ik blijf betrokken als voorzitter, maar het contact met de mensen vind ik het leukst. Misschien ga ik me als chauffeur wel inzetten voor de PlusBus, daar mag je tot tachtig doorrijden”, lacht hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.