Home / Eerbeek / Geen bordeel aan Loenenseweg Eerbeek

Geen bordeel aan Loenenseweg Eerbeek

EERBEEK – Er komt voorlopig geen bordeel aan de Loenenseweg 140b in Eerbeek. Het college van de gemeente Brummen heeft de aanvraag voor een omgevingsvergunning afgewezen op grond van het bouwbesluit. Er is niet voldoende parkeerruimte op eigen terrein.

De afwijzing van de vergunning is puur gebaseerd op de parkeereis, die is opgenomen in het bouwbesluit. Het bouwplan was technisch in orde, de welstandcommissie ging akkoord en het plan strookte met het bestemmingsplan. “Volgens de wettelijke richtlijnen dient een seksinrichting te beschikken over voldoende parkeerruimte op eigen terrein”, verklaart wethouder Hennie Beelen. “Voor een bordeel met elf kamertjes betekent dat ook elf parkeerplaatsen. Daar is niet genoeg ruimte voor, het perceel waarop de bestemming ‘seksinrichting’ ligt, is maar klein.” Burgemeester en wethouders hebben weliswaar de bevoegdheid af te wijken van deze parkeereis, maar hebben besloten dit niet te doen. “De raad heeft het bestemmingsplan destijds aangepast om de activiteiten van één prostituee te legaliseren, daarom is het perceel met de bestemming seksinrichting bewust klein gehouden. Een grotere seksinrichting was dus nooit de bedoeling. We zouden parkeren op het terrein van de Breukelaar kunnen toestaan, maar met het idee van de raad van toen in gedachten, hebben we besloten dit niet te doen.”

Om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen, heeft de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit genomen. Dit houdt in dat de raad in de toekomst de bestemming van het perceel Loenenseweg 140b wil wijziging. Of er een heel andere bestemming op komt of dat prostitutie op kleine schaal wel wordt toegestaan, daar kan Beelen nog niets over zeggen. Dit is ook afhankelijk van een mogelijke wijziging van de wet regulering prostitutie. Momenteel is iedere gemeente verplicht één locatie aan te wijzen voor dit doeleinde, maar dit gaat wellicht veranderen. “Dan is het wel zo dat je dat als gemeente goed moet kunnen beargumenteren. Morele overwegingen zijn hierin niet voldoende”, aldus Beelen.
De gemeente heeft één jaar de tijd, dan moet een ontwerp bestemmingsplan ter inzage worden gelegd. Tot die tijd wordt ieder nieuw bouwplan voor het betreffende perceel aangehouden. Als de eigenaar een nieuw plan zou indienen, voor een seksinrichting of welke bestemming dan ook, dan moet hij wachten tot het nieuwe bestemmingsplan is afgerond.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.