Home / Bronkhorst / Besparing op afval van 13 miljoen voor gemeenten

Besparing op afval van 13 miljoen voor gemeenten

APELDOORN / BRUMMEN – Afvalinzamelaars Circulus en Berkel Milieu hebben in opdracht van hun deelnemende gemeenten, waaronder Apeldoorn, Brummen en Bronckhorst, per 1 juli 2016 het contract voor de verwerking van restafval definitief gegund aan SITA. Dat levert een besparing van 13 miljoen op.

Het contract voorziet overigens niet alleen in een aanzienlijke reductie van het tarief, maar is daarnaast vernieuwend vanwege de afspraken over milieugevolgen en sociale werkgelegenheid.
De overeenkomst gaat zoals gezegd in per 1 juli 2016 en heeft een looptiojd van vijf jaar. Dan zal al het huishoudelijk restafval van de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Epe, Brummen, Lochem, Zutphen en een deel van het huishoudelijk restafval van Bronckhorst, door SITA worden verwerkt. De verbranding vindt plaats in twee AfvalEnergieCentrales: in Coevorden en in Duiven bij AVR Energy-from-Waste. De gemiddelde afstand zal minder dan de helft bedragen van de huidige transportafstand naar de verbrandingsinstallatie in het Drentse Wijster. Het transport zelf is overigens geen onderdeel van de gunning.

Circulus en Berkel Milieu hebben vier criteria gehanteerd bij de beoordeling. Het gaat om prijs, CO2- prestaties, energetische efficiënte van de installatie en de transportafstand. Door verder in te spelen op de veranderde omstandigheden in de markt, ligt het tarief ruim de helft lager dan de prijzen in de huidige contracten die tot medio 2016 van kracht zijn. De besparing die dat de aandeelhoudende gemeenten gezamenlijk oplevert, bedraagt gedurende de contractperiode gemiddeld 3 miljoen euro per jaar. Het gaat in totaal om ruim 13 miljoen euro.

SITA zal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten voor 5% van de loonsom die voor de uitvoering van de opdracht nodig is. Dat past in het beleid van Circulus en Berkel Milieu, die actief werken aan sociale duurzaamheid door het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook voor wat betreft de milieugevolgen van de verbranding bleek SITA te kunnen beantwoorden aan de gevraagde ambities.
Het is voor het eerst dat dit instrument in een openbare aanbesteding voor restafval is ingezet. SITA heeft aangegeven bij aanvang van de werkzaamheden op trede 4 van de ladder te staan, die vijf treden kent.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.