Groene Lintje voor Riek van de Veen

RHEDEN – Het eerste groene lintje van Groen Links in de gemeente Rheden is woensdagmiddag overhandigd aan Riek van de Veen. Zij levert al meer dan 35 jaar een bijdrage aan milieu-educatie op scholen in de gemeente.

Mevrouw van de Veen raakte bevlogen toen zij begin jaren zeventig een IVN-cursus volgde. Er was op dat moment nog niets op dit gebied voor de jeugd en samen met wat andere vrijwilligers besloot Riek dan zelf maar iets op te zetten. “In het begin kregen we geen geld van de wethouder, ze zei dat er toch ‘natuur genoeg’ was”, vertelt ze. Toch hield het groepje vol en het aanbod aan activiteiten groeide. Riek van de Veen hielp mee aan leskisten, spelmateriaal en audio-visuele hulpmiddelen. Maar wat ze het liefst doet, is met de kinderen op pad gaan. “Het is schitterend om met kinderen op stap te gaan, bijvoorbeeld naar de IVN-tuin of zwembad Beekhuizen. Ik vind het heel belangrijk om respect voor de natuur over te brengen, alle dieren en planten hebben ook een recht op leven. Verder wil ik kinderen graag laten zien hoe happy je je kan voelen in de natuur.”

Voor al haar inspanningen, en dat al 35 jaar lang, heeft GroenLinks Rheden besloten mevrouw Riek van de Veen het groene lintje te geven. Dit lintje is bestemd voor Rhedenaren die zich op positieve manier inzetten voor groen en duurzaamheid in de gemeente. GroenLinks-wethouder Harriët Tiemens speldde het lintje bij Riek op. Constance Pos, eveneens van GroenLinks, verraste de bevlogen natuurliefhebster nog eens met twee buddleja’s, vlinderstruiken.
Naast Riek van de Veen waren er nog drie mensen genomineerd. Dorien Everaars is betrokken bij Tennisclub Beekhuizen. Toen in 2011 tennistoernooi de Windmill Cup naar Velp kwam, heeft zij er vanaf het begin naar gestreefd hier een duurzaam evenement van te maken. Arno Klaver is één van de pioniers van ondernemersvereniging DELS. Hij heeft zich ingespannen om collega’s en particulieren enthousiast te krijgen voor zonnepanelen. Zo zette hij een project op voor de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Sarah Monkau zet zich samen met de gemeente in om meerdere initiatieven duurzamer te maken. Daarbij geeft ze zelf het goede voorbeeld. Ze ontvangt zelfs mensen in haar huis om hen te laten zien hoe je een woning duurzaam kunt maken.

Foto:
Riek van de Veen krijgt het eerste lintje van GroenLinks-wethouder Harriët Tiemens, op de achtergrond raadslid Constans Pos – foto Linda Peppelman
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.