Route intocht avondvierdaagse Rheden verandert!

RHEDEN – Soms is het nodig om jarenlang bestaande tradities aan te passen. Zo heeft de organisatie van de Rhedense Avondvierdaagse, in constructief overleg met de vier basisscholen in De Steeg en Rheden, besloten om de route van de intocht in te korten. Mister AVD Herman ten Kaate verklaart eenvoudig: ”De intocht door de Smidsweg en langs de dorpspomp was te lang voor de kleinsten. We hebben daarom een kortere route uitgewerkt.”

De route op de laatste dag verandert vanaf de Pinkelseweg. Vandaar gaat de stoet direct rechtsaf de Veerweg in. Na een klein stukje Arnhemseweg gaat de wandeltocht linksaf de Worth Rhedenseweg in. De uitgezette bordjes wijzen de weg. Ten Kaate benadrukt het nog maar eens: “De stoet komt dus níét meer langs de pomp. Ouders en grootouders die hun kinderen willen inhalen, kunnen het beste langs de Veerweg of de Worth Rhedenseweg gaan staan. Daar is voldoende ruimte.”
Bestuurslid Ton de Vries voegt er meteen aan toe dat er ook voor de Pinkelseweg zelf nieuwe regels gaan gelden. “Het was vorig jaar een enorme puinhoop vlakbij het spoor, die ophoping (zie foto) was ronduit gevaarlijk. De mensen kónden niet eens meer doorlopen, ook al hadden ze gewild, omdat grote groepen schoolkinderen te dicht bij de overweg bleven hangen. Daar konden wij met drie verkeersregelaars niet tegenop. Wij als organisatie kiezen voor veiligheid boven alles, daarom voeren we nieuwe spelregels in.” De bedoeling is nu dat wandelaars de eerste honderd meter na de overweg niet stoppen; het bestuur verzoekt toeschouwers vriendelijk, maar dringend ook niet meer op dat eerste stukje Pinkelseweg te gaan staan. De Vries: “De scholen zullen er ook hun verzorgingsposten niet meer neerzetten. Wij plaatsen de fanfare in het vervolg op de parkeerplaats ná de kantoren van de voormalige staalfabriek. Op de ruimte daarna kunnen de scholen hun limonade uitdelen. De muziekcorpsen stellen zich vlak voor de bocht naar de Veerweg op.” Overigens worden sommige andere verzorgingsposten eerder in de routes ook verplaatst. Ten Kaate en De Vries motiveren ook nu weer: “Veiligheid voorop. Niet meer vlakbij een wildrooster stoppen. Niet vlakbij een oversteek. Niet op een te klein plekje langs de route.”

De organisatie voert ook in de routes op de andere avonden enkele kleine wijzigingen door. De aanlooproute naar het bos op de eerste dag verandert. Een gevaarlijke oversteek (in de route voor tien en vijftien kilometer) wordt naar een overzichtelijker plek verplaatst. Ton de Vries waarschuwt: “Mensen die de route uit hun hoofd denken te kennen, moeten dit jaar goed opletten en niet op hun routine lopen.”

Al met al hebben zowel de scholen als de organisatoren van de Avondvierdaagse het overleg bijzonder positief ervaren. Ten Kaate: “Er kwamen waardevolle aandachtspunten naar voren. Een belangrijk aspect voor ons was wie er uiteindelijk verantwoordelijk is voor de kinderen tijdens het wandelen. Gelukkig waren ook de vertegenwoordigers van de scholen het erover eens dat óúders altijd verantwoordelijk blijven voor hun kroost. Wij maken de vierdaagse mogelijk en we hebben wel een uitgewerkt calamiteitenplan, maar wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor verdwalende kinderen. Het is fijn dat ieders positie nu duidelijk afgebakend is. We hopen dat overleg en evaluatie met de scholen voortgezet zal gaan worden.”

Nog een nieuwtje vanuit de organisatie is dat men inmiddels volledig voorzien is van portofoons. “We hebben 2.000 euro uit eigen middelen geïnvesteerd in communicatiemiddelen. Onze spaarpot is nu helemaal leeg,” zegt penningmeester Hennie ten Kaate. “We zouden best wat sponsoren kunnen gebruiken, al realiseren we ons best dat we weinig aan tegenprestatie kunnen bieden. Het hoeven niet eens heel grote bedragen te zijn.” Dus: wie de avondvierdaagse een warm hart toedraagt kan zijn sympathie vertalen in een financiële bijdrage… Nieuwe vrijwilligers zijn uiteraard ook altijd welkom.

De avondvierdaagse zal plaatsvinden van 10 tot en met 13 juni. Bij de intocht zullen de March & Showband Rheden en de Gelreband uit Dieren – vertrekkend met een kwartier tussenpoos – weer het laatste stuk van de tocht begeleiden.

Op de foto: Enorme chaos vorig jaar nabij het spoor.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.