Home / Velp / Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

VELP / ARNHEM – Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Eize Johannes Leertouwer uit Velp te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Locoburgemeester Ronald Haverkamp reikte zondag de versierselen uit die bij deze Koninklijke Onderscheiding horen. De heer Leertouwer genoot voorafgaand van een concert van Per Sonorem Vocis in de Walburgisbasiliek.

De heer Leertouwer zet zich al meer dan veertig jaar in voor de muziek. Op bijzondere wijze beschermt hij de oude muziekcultuur en draagt deze uit tot in het buitenland. Leertouwer studeerde violoncello, schoolmuziek en koordirectie. Hij werkte als muziekdocent en was hoofddocent schoolmuziek aan het Arnhems Conservatorium. Daarnaast leidde hij diverse koren. Vanaf 1970 dirigeerde hij het Dierens Mannenkoor. Het koor trad op voor de NOS en tijdens het Avro’s Korenfestival. In 1998 werd de Stichting Per Sonorem Vocis opgericht door de heer Leertouwer. Dit zijn twee amateurzangers die zich richten op de vocale muziek uit de Renaissance.
De heer Leertouwer maakt grondige studies van de uit te voeren werken en geeft geheel belangeloos zangles aan individuele leden. De koren treden op in België en Duitsland. Van 1994 tot 2000 was de heer Leertouwer dirigent van zangvereniging Musica Vocalis. Dit koor brengt muziek uit de gehele muziekgeschiedenis. Daarnaast bracht hij de leden grondige kennis van muziekgeschiedenis bij. Vanaf 2010 leert de heer Leertouwer op vrijwillige basis nieuwe pastores hun stem op de juiste wijze te gebruiken tijdens kerkdiensten. Hij leert hen tevens bijzonderheden over de kerkmuziek. – Foto Marc Pluim.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.