De manier van Wmo-aanvraaggesprekken gaat veranderen

DE STEEG – “Nu gaan we het doen”, zegt wethouder Tjebbe Vugts van de gemeente Rheden overtuigend. Hij heeft het over de veranderingen binnen de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Alle voorbereidingen zijn getroffen. “De samenwerkende organisaties hebben elkaar leren kennen, de concepten zitten al jaren in ons hoofd, de partners en instrumenten zijn er. Het gaat nu echt anders worden.”

2013 Is een pilotjaar voor de gemeente in Dieren en de eerste reacties zijn positief. Wat er precies gaat veranderen, ligt vooral in ‘Het Gesprek’; het aanvraaggesprek voor wmo-ondersteuning. “We gaan niet meer op voorhand voorzieningen toekennen. Het gesprek is veel belangrijker. De nadruk ligt nu veel meer op het in beeld brengen van het achterliggende probleem, wat de aanvrager nog wel zelf kan en wat familie of vrienden kunnen bijdragen of welke organisaties hun steentje kunnen bijdragen. En pas dan, als laatste wordt er gekeken welke rol de gemeente in het hele verhaal kan spelen. En natuurlijk blijft er altijd een vangnet voor de meest kwetsbare burger.” Het aanbieden van voorzieningen voor kwetsbare groepen wordt zoveel mogelijk gedaan in de vorm van collectieve voorzieningen: voorzieningen die gedeeld kunnen worden.
De gemeente werkt hierin nauw samen met partnerorganisaties Viva Rheden, het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp en MEE Gelderse Poort. Samen vormen zij het netwerkteam Wmo. In de komende fase gaan de gesprekken met hulpvragers helemaal volgens het nieuwe concept plaatsvinden. De samenwerkende organisaties hebben een gespreksleidraad ontwikkelt waarmee een breed gesprek met de hulpvrager gevoerd kan worden. Dit zorgt er ook voor dat de cliënt niet meer vijf keer hetzelfde verhaal bij verschillende organisaties hoeft te vertellen. Margriet Loeven, beleidsmedewerker Wmo gemeente Rheden: “Wanneer er een aanvraag binnenkomt, is de belangrijkste vraag wat het hoofdprobleem is. Dan wordt gekeken naar welke partner het beste het eerste gesprek kan voeren en vervolgens wordt er naar een goede oplossing gezocht.” Door de samenwerking begrijpen de organisaties veel beter van elkaar wat ze doen en zijn de lijntjes korter. In Dieren is dit al helemaal opgestart en in de komende periode wordt ook met de nieuwe werkwijze in de andere zes dorpen begonnen.
Alle gemeenten in Nederland maken op dit moment de omslag naar een andere manier van werken. Voor het hele domein van wonen, werk, inkomen, zorg en welzijn geldt dat steeds meer wordt uitgegaan van de eigen kracht van inwoners. Dit is nodig vanwege stijgende kosten, vergrijzing en toenemende vraag naar relatief dure voorzieningen. “De verzorgingsstaat is uit zijn voegen gebarsten en moet nu weer ingeperkt worden”, vat de wethouder het samen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.