Home / Loenen / Scheerdersfeest Loenen met nieuwe schaapherder

Scheerdersfeest Loenen met nieuwe schaapherder

LOENEN – Het Schaapscheerdersfeest wordt dit jaar in Loenen gehouden met de nieuwe schaapherder Arjen Daalhuisen. Het wordt voor hem een bijzondere belevenis om deze keer niet de heide op te gaan met de kudde, maar om naar het centrum van het dorp te trekken.

Volgens traditie vindt dit plaats op de eerste zaterdag van juni (1 juni). Het Scheerdersfeest wordt weer gehouden op het terrein bij restaurant Den Eikenboom, waar de schapen van hun wollen jasje worden ontdaan en daarbij is wederom een gezellige braderie met kramen, demonstraties en muziek.

De Schaapscheerderscommissie ‘Het Loenens Heideschaap’ neemt de organisatie weer op zich. Om 08.30 wordt de kudde bij het toegangshek bij de Loenermark aan de Droefakkers al feestelijk opgewacht door de boerenkapel De Plaggenstèkers van OLTO en bestuur van de commissie. Daarna gaat de kudde begeleid door de nieuwe herder en zijn honden naar Den Eikenboom waar het festijn om 09.00 uur begint en zal eindigen om 16.00 uur. Ongeveer 100 schapen moeten dan op de ouderwetse manier met de schaar door een tiental scheerders en scheersters zijn geschoren.

Op het feestterrein staan diverse kramen met koopwaar en worden er weer demonstraties gegeven van klompenmaken, kantklossen, spinnen, zeis haren, bezembinden, manden vlechten, stoelen matten, pottenbakken en papierscheppen. Verder is er kraam waar door vrijliggers van de Protestantse Gemeente Loenen pannenkoeken worden gebakken. Oliebollen worden op een andere kraam verkocht door leden en vrijwilligers van de muziekvereniging OLTO. Kruutmoes is er dit jaar weer bij groenteman Derksen. Maar er zijn nog meer attracties op het terrein: sjoelen op een grote baan en bekende marmotten lopen op verzoek. Hierbij zijn leuke prijzen te winnen. Kinderen kunnen zich laten schminken. Oud Loenenaar Henk Slief zal op een kraam zijn collectie ansichten en foto’s oud Loenen exposeren. De bijenvereniging Eensgezindheid uit Eerbeek is present met een voorlichtingsstand. De toegang tot het evenement is gratis. Om dit vrij entree te kunnen bekostigen wordt er een verloting gehouden met een rondvlucht boven Loenen als hoofdprijs.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.