Home / Velp / Vijf jaar huisbezoekproject 70 plus

Vijf jaar huisbezoekproject 70 plus

VELP – Voorzitter van de Cosbo Rheden Rozendaal. Rosemarie Kamphuisen, ontving donderdag uit handen van wethouder Tjebbe Vugts het eerste exemplaar van de brochure Vijf jaar huisbezoekproject 70plus in Rheden. Het huisbezoekproject 70 plus begon zeven jaar geleden vanuit de Cosbo (Centraal Orgaan Samenwerkende Bonden voor Ouderen) met een aantal vrijwillige ouderenadviseurs en is vijf jaar geleden uitgegroeid tot een gemeente-breed project met een vaste groep van 30 vrijwillige huisbezoekconsulenten.

“Die huisbezoeken leveren zo’n ontzettende schat aan informatie op waarmee wij als gemeente verder kunnen in ons beleid voor ouderen”, legt wethouder Tjebbe Vughts uit. “Dat we helemaal niet met dit project stoppen nu we alle dorpen hebben gehad. Het is zelfs zo dat professionele instellingen aan ons vragen ‘Hoe wij dat toch zo goed doen’.” Het huisbezoekproject begint dit jaar aan een tweede ronde. Het dorp Rheden wordt op dit moment voor de tweede keer bezocht en het animo is nog groter dan bij de eerste ronde vijf jaar geleden. De groeiende en goede samenwerking tussen vrijwillige ouderenadviseurs en medewerkers van het Wmo-loket van de gemeente Rheden bieden nieuwe kansen voor de toekomst en met name voor de goede ondersteuning van thuiswonende senioren in de gemeente Rheden.
De wethouder vindt het huisbezoekproject een geweldige ervaring. “Toen ik er ongeveer twee jaar geleden instapte was ik gelijk geraakt door het enthousiasme waarmee de consulenten hun huisbezoeken afleggen. Daarbij komt dat hun terugkoppeling zeer informatief is.” Ook de voorzitter van Cosbo is zeer enthousiast. “Door de open samenwerking met de gemeente Rheden is heel veel bereikt. Door deze manier van samenwerken tussen burger en gemeente (als persoon) kom je dichter bij elkaar in een betere sfeer”, aldus Kamphuisen.
Alle 70 plussers in de gemeente Rheden kunnen, als zij daar prijs stellen, bezoek krijgen van een vrijwillige huisbezoekconsulent. Deze consulent geeft advies over allerlei zaken die het mensen makkelijker moet maken om ook op de oudere leeftijd thuis te blijven wonen. In vijf jaar tijd is het huisbezoekproject in de hele gemeente aangeboden en zijn ruim 5.000 70-plussers bezocht. Naar aanleiding van al deze bezoeken, de resultaten van de gevoerde gesprekken en de werkwijze die in de loop van de tijd is opgebouwd is een brochure gemaakt zodat ook anderen kennis kunnen nemen van dit project en hun voordeel daar mee kunnen doen. – Foto Lotte Bienias.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.