Home / Doesburg / Gereformeerde kerken Doesburg samen in ‘Ooipoortkerk’

Gereformeerde kerken Doesburg samen in ‘Ooipoortkerk’

DOESBURG – De Christelijke Gereformeerde kerk (CGK) en de Gereformeerde kerk vrijgemaakt (GKV) in Doesburg gaan samen verder als Christelijke Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Doesburg. De diensten zullen worden gehouden in de kerk aan de Ooipoortstraat 52.

Per 1 januari 2013 is er officieel een samenwerkingsgemeente CGKV. De afgekorte namen van beide kerkgenootschappen zijn ineen gevlochten; CGK + GKV = CGKV. De samenwerkingsgemeente ‘Ooipoortkerk’ heeft van jong tot oud een kleine 150 leden. Het kerkgenootschap beschikt over twee kerkgebouwen: één aan de Heerenstraat en een aan de Ooipoortstraat. Tot eind 2012 zijn deze om de beurt gebruikt. Om menskracht en energiekosten te sparen worden de kerkdiensten vanaf 2013 in één kerkgebouw gehouden, aan de Ooipoortstraat, omdat de kerk aan de Heerenstraat te klein is.

“Als ‘nieuwe’ gemeente Ooipoortkerk zijn we blij en dankbaar dat we samen één zijn. Dat willen we ook laten zien in onze omgeving. Het laatste weekend van mei hopen we dat samen te vieren met onze stad Doesburg en omgeving. Iedereen is dan welkom”, aldus Gerrit Bouwhuis namens de CGKV.

Zaterdag is het in-en-om de kerk feest van 11.00 tot 16.00 uur met koffie, thee, met koek en fris; onthulling van de naam ‘Ooipoortkerk’; een tentoonstelling van allerlei soorten bijbels, beeldenexpositie, zeefdrukdemonstratie; optreden van de muziekgroep Beyla, een impressie (tekening) hoe de kerk er straks uit zal zien; een ballonkunstenaar; hoeveelheid munten raden; kleurplaten voor de kinderen; cupcakes versieren; een doorlopende presentatie van de kerken en de kerkmensen en… een klaagmuur
Op zondag is er een feestelijke dankdienst om 9.30 uur, waarin de predikanten C. de Jong en C. van de Beek voorgaan. Tijdens de dienst is er het muzikaal optreden van een gospelgroep.

Al meer dan 50 jaar geleden is het gesprek begonnen tussen de Christelijke Gereformeerde kerk (CGK) en de Gereformeerde kerk vrijgemaakt (GKV), met als doel samen één kerk te worden. Op veel punten is er herkenning en overeenkomst. Een mijlpaal in de samensprekingen wordt bereikt in september 1990 met de ondertekening van de ‘Gemeenschappelijke verklaring’ door beide kerken. Vanaf 2008 worden grote stappen gezet richting de ander en leren de gemeenten elkaar beter kennen. In januari 2013 is eenheid officieel een feit.

De restauratie en herinrichting van de ‘Ooipoortkerk’, het nieuwe onderkomen, kost veel geld. Hiervoor is gelukkig al een bedrag gereserveerd, maar ook is het noodzakelijk eerst het historische kerkgebouw aan de Heerenstaat te verkopen.

website: www.cgkv-doesburg.nl
 

Lees ook

Margreet Frankot leent werk van vader Roelof uit aan Raadskelder

DOESBURG – Stichting de Raadskelder in Doesburg heeft op het moment een bijzondere expositie. Margreet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.