Home / Loenen / Rinus van Ark blaast vijftig jaar bij OLTO

Rinus van Ark blaast vijftig jaar bij OLTO

LOENEN – Rinus van Ark uit Loenen begon wat later te blazen bij de muziekvereniging OLTO als de meeste leden. Hij wachtte er mee tot hij uit militaire dienst kwam. Op 21 jarige leeftijd werd hij lid en nu, op zijn 71ste, is hij een gouden lid van de Loenense muziekvereniging. Zondag wordt hij samen met andere jubilarissen gehuldigd in De Brink en wacht hem (volgens traditie) een erelidmaatschap van OLTO. Hij speelt nog steeds met veel plezier en wil, zolang zijn gezondheid het toelaat, nog vele jaren doorgaan.

Zijn vader Klaas van Ark was ook bij de muziek (slagwerker) en zoals de meeste vaders, stimuleerde hij zijn zonen (vroeger waren er geen vrouwen bij) om ook een instrument te gaan leren. Eerst voelde hij er niet zoveel voor, maar uit de militaire dienst ging Rinus er toch mee aan de slag. Gerrit Willems en Harm Kruk waren voor hem de leermeesters. Dirigent was toen L. Struik, die hem voor de repetitie ook les gaf. Hij kreeg een euphonium als instrument en al die vijftig jaar is hij dit blaasinstrument trouw gebleven. Rinus leerde ook noten lezen. Eerst nog korte tijd in een jeugdgroepje spelen, want een apart jeugdorkest was er niet. Hij mocht naast Ap Hennink zitten in het grote orkest toen het al wat beter ging.
Rinus van Ark blaast elke dag: “Ik repeteer elke dag een half uur. Dat moet je wel doen, anders lukt het niet. Soms zijn het zware stukken. Voor elk concert leren we nieuwe nummers. Nu zijn we bezig voor het jubileum concert dat we op 6 juli gaan houden bij kasteel Ter Horst. In Italiaanse stijl. Het wordt zeker prachtig. Ik verheug me er erg op”.

De jubilaris doet nog veel bij OLTO. Bijna vanaf de oprichting blaast hij bij de Boerenkapel De Plaggenstèkers. Van Ark: “Een bijzonder gezellige groep waarin de meesten al heel lang meespelen. We treden op bij het schaapscheerdersfeest, Loenense kermis en nog meer dorpsactiviteiten, als dat gewenst is. Vroeger was dat nog veel meer. Vaak naar carnaval in Duitsland. Daar hebben we een mooie cent meer verdiend voor de club”.

Van Ark is niet alleen druk met muziek maken, maar steekt maandelijks ook flink de handen uit de mouwen met de oud papier actie: “We hebben op onze zaterdag een mooi hecht team bij elkaar en halen elke keer een flinke bult papier op. Mijn vader en moeder zijn er vroeger al mee begonnen. Mijn vader met de bakfiets. De hoeveelheid oud papier is in de loop van de jaren alleen maar meer geworden. Ik vind het nog steeds prachtig dat het bestuur het voor elkaar heeft gekregen om de OPA-actie nog zelf in de hand te houden, hoewel de gemeente erg lastig was om het hier weg te halen en te vervangen door containers. We hebben deze bron van inkomsten gewoon nodig en de Loenenaren zijn er tevreden over, wat wil de gemeente dan nog meer? We gaan er gewoon mee door”.

Bij de foto:

Rinus van Ark met zijn instrument dat hij vijftig jaar is trouw gebleven – foto Tonny van Ark
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.