Brummen gaat eikenprocessierups niet actief bestrijden

BRUMMEN – In mei, juni en juli komt de eikenprocessierups voor in bomen, ook in de gemeente Brummen. Vervelend, want het beestje kan zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie van de ogen of luchtwegen. De gemeente gaat de rups echter zelf niet actief bestrijden, maar geeft wel voorlichting om overlast zoveel moge-lijk te voorkomen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli in een groot deel van Nederland voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs – in processie dus – op zoek naar verse eikenbladen om te eten. In deze maanden verspreidt de rups brandharen. En dit zijn de veroorzakers van overlast. Wie in contact komt met de brandharen, kan namelijk klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag of geïrriteerde ogen en luchtwegen. Het belangrijkste advies luidt dan ook: probeer het contact met de rupsen te vermijden. Houd bijvoorbeeld bij een bezoek aan een gebied met eiken de huid bedekt en ga niet picknicken onder eikenbomen. Pas ook op met blote voeten in het gras en hang wasgoed niet te drogen onder een eik.

Naast informeren over de eikenprocessierups ging de gemeente Brummen voorgaande jaren de eikenproces-sierups actief te lijf. Het afgelopen jaar zijn er echter weinig rupsen in onze gemeente gesignaleerd. Omdat de gemeente flink moet bezuinigen, heeft de gemeenteraad besloten geen geld meer uit te geven aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Alleen bij ernstige overlast (medische gronden) zal de gemeente incidenteel nog nesten verwijderen. Zo’n overlastsituatie kunt u doorgeven via het meldingenloket op www.brummen.nl (kies voor ‘Honden en ongediertebestrijding’ en dan ’Eikenprocessierups’). Heeft u zelf een boom met een nest rupsen? Dan kunt u dit het beste laten verwijderen door een professioneel bedrijf. Goed om te weten: de rups is alleen in de maanden mei, juni en juli aanwezig. Maar de spinselnesten, met daarin de vervellingsrestanten, kunnen nog lang overlast geven. Blijf daarom uit de buurt van de nesten en raak ze niet aan.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.