Joosten: ‘Seksflat was nooit de bedoeling’

EERBEEK – Toen in 2010 in het bestemmingsplan ruimte werd aangewezen voor een seksinrichting op Brummens grondgebied, was het nooit de bedoeling dat deze ruimte ook daadwerkelijk als zodanig zou worden gebruikt. Dat verzekerde burgemeester Niels Joosten vrijdag groep verontruste bewoners, die protesteerden tegen de mogelijke komst van een bordeel aan de Loenenseweg. Hij beloofde hen de vergunningsaanvragen ‘uitermate zorgvuldig’ te bekijken.

Ruim zevenhonderd handtekeningen en uitbreide steunbetuigingen kreeg het Buurtcomité Geen Bordeel Eerbeek. “Mensen hebben de tijd en moeite genomen om niet alleen een handtekening te plaatsen, maar om op te schrijven waarom zij geen bordeel willen in het dorp”, vertelt Marianne van Zadelhoff, die namens het comité de handtekeningen overhandigt. “En de e-mailtjes stromen elke dag nog binnen, ook uit andere delen van het dorp. We doen een oproep aan de gemeente: werp geen smet op Eerbeek met een seksflat.”
De vertegenwoordiging van het comité dat aanwezig is, spreekt naar eigen zeggen namens alle bewoners van de Loenenseweg en Polweg, maar ook een groot aantal inwoners van het dorp. “Iedereen is boos”, verklaart het comité. “Een bordeel trekt narigheid aan, drugs en drank en criminaliteit. Dat heeft het verleden wel uitgewezen. En wat te denken van parkeeroverlast. Denk aan vrachtwagenchauffeurs die hier hun rusttijd besteden en hier dus al die tijd blijven staan.”

Burgemeester Joosten ontving de groep samen met wethouder Hennie Beelen. Hij zei het comité dankbaar te zijn voor hun inspanningen, maar kan hen niets beloven over de toekomst. “U en ik kunnen er van denken wat we willen, maar als de wetgever heeft besloten dat het mag, dan moet ik die wet uitvoeren”, verklaarde Joosten. “Wij als gemeente zullen de vergunningaanvragen uiteraard zorgvuldig toetsen.” De burgemeester gaf aan graag ervaringen uit het verleden te willen horen, toen er nog prostitutie werd bedreven in het pand aan de Loenenseweg. “Maar denk eraan dat we feiten nodig hebben en geen emotionele verhalen.” Joosten liet doorschemeren zelf ook liever geen bordeel te vestigen in de gemeente, maar maakte ook duidelijk dat als er geen wettelijke redenen zijn om een vergunning te weigeren, dat ook niet zal gebeuren.

Overigens is er tot nu toe slechts sprake van een bouwvergunning voor een nieuwe seksinrichting. Het college neemt hier binnenkort een besluit over. Voor het opstarten en exploiteren van het bordeel gelden andere regels, aanvragen en procedures. Het is ook niet gezegd dat de eigenaar van het perceel, die de bouwvergunning heeft aangevraagd, ook de exploitatie gaat doen.

Marianne van Zadelhoff van het Buurtcomité Geen Bordeel Eerbeek overhandigt de handtekeningen aan burgemeester Joosten – foto Linda Peppelman
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.