Velpse vogelschutters gered

VELP – ‘Die pot oranje verf, die is wel meer twintig jaar oud’, zegt Schutterskoning Daan Wijlhuizen uit Velp, ‘en daarmee kunnen we ook de komende twintig jaar nog wel houten vogels verven.’  Het lijkt een geheimzinnig ritueel, de voorbereidingen voor het vogelschieten. Uit vers hout, liefst van een vliegden, wordt een stomp van 30 cm gezaagd, bestemd voor het lijf van de vogel.  Vervolgens worden twee driehoekige vleugels, een staart en een kop gezaagd, die met houten pennen worden samengevoegd tot een ‘vogel’. En die wordt daarna oranje geverfd.  Zo gaat het al jaren. De opa van Daan Wijlhuizen, Teunis Ruijsch uit de Waterstraat, deed het al zo en daarna zijn oom, Teun Ruijsch, en daarna Daan en zijn broer Mario.

 

‘Ik ben grootgebracht met het vogelschieten’, zegt de nu 66-jarige Wijlhuizen. ‘Als jonkie van 12 reed ik al mee met mijn opa op de tractor om de palen in het Ossendal op te zetten.’ Eerst werd een dikke houten paal in de grond gegraven, daar bovenop kwam een houten steigerpaal en daar weer boven een ijzeren buis met de oranje houten vogel erop. Wel vijftien meter hoog stond hij dan.’  Die hoogte was nodig, omdat men zo recht mogelijk naar boven moest richten om de kop of de vleugels of de romp van de vogel eraf te schieten. En de kogels mochten daarbij niet te ver het bos in vliegen. Want dat was natuurlijk levensgevaarlijk. ‘We waren verplicht om op alle omliggende bospaadjes waarschuwingsborden te plaatsen met de tekst: schietterrein; betreden op eigen risico. Tot aan de Beekhuizense vijver toe’, vertelt Wijlhuizen. Dat is nu niet meer nodig. Sinds de jaren 90 is een kogelvanger verplicht, omdat de loden kogeltjes het natuurgebied zouden vervuilen. Het voordeel van de kogelvanger is meteen dat de veiligheid voor mens en dier in de omgeving van het vogelschieten gewaarborgd is. Sinds die tijd beschikt de vereniging over een bouwlift waarop de kogelvanger én de houten vogel staan. De werkzaamheden voorafgaand aan het Vogelschieten zijn daarmee een stuk gemakkelijker geworden.

 

Problemen

De schuttersvereniging werd in 1871 opgericht door Kasteel Biljoen-eigenaar Lüps en kreeg de naam: Leert Uiterst Precies Schieten (LUPS). Hoewel deze vereniging in het begin van de 20ste eeuw ter ziele ging, bleef het jaarlijkse ‘Koningschieten’ op Koninginnedag een vast programmapunt van de oranjefestiviteiten. Velp voor Oranje richtte in 1935 de Velpse Vogelschutters Vereniging op, als onderdeel van haar eigen Oranjevereniging. In 1946, toen het ledental was opgelopen tot 100, gingen de Vogelschutters zelfstandig verder.

 

Ondanks dat de voorbereidende werkzaamheden de laatste jaren lichter werden, nam de bereidheid af om te helpen bij de organisatie van het vogelschieten op Koninginnedag, Eind vorig jaar dreigde de eeuwenoude vereniging zelfs te worden opgeheven, bij gebrek aan bestuursleden. Velp voor Oranje schoot te hulp. Net als in het verleden werd de Velpse Vogelschutters Vereniging begin dit jaar een zelfstandige organisatie ‘onder de vleugels’ van Stichting Velp voor Oranje. Bovendien werd de heer Patrick Jansen, bestuurslid van Velp voor Oranje, toegevoegd aan het bestuur van de Velpse Vogelschutters, en werden twee bestuursleden van Velp voor Oranje lid van de vereniging. Ook andere bestuursleden van de oranjevereniging zegden toe te helpen, bijvoorbeeld bij het vervoer en opzetten van de zware bouwlift in het bos. Bovendien werden de Statuten gewijzigd waardoor ook niet-ingezetenen van Velp nu lid mogen worden en mee mogen schieten. Kortom, de vereniging is gered en er zijn extra mogelijkheden geschapen voor een florissante toekomst.

 

Troonswisseling

Vanwege de troonswisseling op 30 april, wordt het Vogelschieten dit jaar gehouden op zaterdag 27 april, om 12.00 uur. Iedereen is welkom in het Ossendal, het bospad dat parallel loopt aan de Zutphensestraatweg. En iedereen kan zich vanaf 11 uur ter plaatse aanmelden om mee te doen. De eerste schoten worden gelost door burgemeester mevrouw Van Wingerden-Boers en door de voorzitter van Velp voor Oranje. Ook andere genodigden zullen dit jaar een openingsschot mogen lossen.

Schutterskoning Daal Wijlhuizen wordt ’s morgens met zijn echtgenote met een koets van huis gehaald. Dat is een eeuwenoude traditie. De nieuwe Schutterskoning wordt later die middag met dezelfde koets weer thuis gebracht. Op 30 april wordt hij dan officieel gehuldigd in aanwezigheid van de burgemeester, op De Overtuin. Gehuld in een zwarte wollen cape, die versierd is met meer dan 20 zilveren schildjes van vorige Schutterskoningen, zal hij/zij de trofee in ontvangst nemen die traditioneel wordt aangeboden door Velp voor Oranje.

Maar eerst worden allerlei interessante attributen van de Velpse Vogelschutters Vereniging –  cape, schildjes, vaandel en foto’s – ten toon gesteld in de etalage van Boekhandel Jansen & de Feijter in de Emmastraat. Te zien van 17 t/m 26 april. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.