Home / Regio / Pieten overvallen dialysepatiënten

Pieten overvallen dialysepatiënten

EERBEEK – Ook dit jaar organiseerde de Nierpatiëntenvereniging Stedendriehoek (de NVS) samen met de medewerkers van de dialysecentra in Apeldoorn en Deventer op 5 december een pakjesdag voor de dialysepatiënten. Een bende Zwarte Pieten bracht gedichtjes en presentjes.

De NVS is sinds kort gevestigd in Eerbeek, maar bestaat inmiddels ruim 26 jaar. Zij behartigt de belangen van nierpatiënten in de Stedendriehoek, maar zorgt ook voor zaken die de tijd dat patiënten in de dialysestoel zit kan veraangenamen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe leesportefeuille, spelletjes als scrabble en rummicub en dialysefietsen, die door de NVS beschikbaar worden gesteld aan de patiënten.
Eén van de activiteiten van de NVS is traditiegetrouw elk jaar de viering van Sint Nicolaas. De hulppieten van de dialysecentra zijn de NVS hierbij behulpzaam door het schrijven van een gedichtje voor iedere patiënt. Op 5 december verschijnen de Zwarte Pieten tijdens de dialyses, lezen de gedichtjes voor en overhandigen daarbij een presentje en wat strooigoed.
De verjaardag van Sint Nicolaas wordt altijd zeer gewaardeerd door de patiënten. Zwarte Piet die je eens in het jaar aansluit op de dialyse, dat is al goed voor veel plezier.

Als iemand hemodialyse in het ziekenhuis moet doen, is men meestal 3 dagen in de week, ruim 4 uur per keer, op de dialyseafdeling aanwezig. Dit gaat week in, week uit door. Niet dialyseren wegens vakantie of een griep is onmogelijk, het moet altijd doorgaan, tot er een donornier beschikbaar komt indien je al in aanmerking komt voor een transplantatie. Anders blijf je levenslang afhankelijk van dialyse om in leven te blijven.

www.de-nvs.nl
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.