Home / Laag-Soeren / Vogels voeren in de winter leuk én nodig

Vogels voeren in de winter leuk én nodig

LAAG-SOEREN – Ook deze winter wordt het weer een drukte van jewelste in onze tuinen en parken. Hoewel het nog niet extreem koud is, zijn er voor de tijd van het jaar al enorm veel vogels in onze tuinen. Die gaan een zware tijd tegemoet, omdat er amper beukennootjes zijn. Wie de vogels de winter door wil helpen, kan bij het Tuincentrum Laag-Soeren echter terecht voor de spullen die daarbij helpen.

Veel kleine tuinvogels leven normaal gesproken in deze tijd van het jaar nog in bossen. In die bossen eten ze onder meer het vruchtvlees van beukennootjes. De beuk is een boom die echter niet alle jaren nootjes geeft. Dit jaar is er geen beukennootje te vinden in de bossen. Dit veroorzaakt nu een ware mezeninvasie. Vorig jaar zijn er bij een telling van Sovon Vogelonderzoek in oktober 7000 koolmezen geteld. Dit jaar liefst 80.000. Nu vindt het vogelvoer dus al gretig aftrek! “U kunt nu de vogels een handje helpen met het bijvoeren en het plaatsen van een goede nestkast”, aldus Wim de Vries van het tuincentrum aan de Eerbeekseweg in laag-Soeren. Hij vertelt: “Het is belangrijk om nestkasten op te hangen voor de winter begint. Met het ophangen van een nestkast helpt u niet alleen de vogels in het broedseizoen, ze hebben ook een schuilplek met extreem winterweer, maar beleeft u zelf ook veel vogelkijkplezier.”
Vogelbescherming Nederland en Tuincentrum Laag-Soeren willen zoveel mogelijk mensen stimuleren om een of meer nestkasten in de tuin of op het balkon op te hangen. Ook u kunt de vogels helpen. Daarom enkele tips voor het ophangen van een nestkast:
Hang een nestkast niet in de volle zon en regen. Hang de invliegopening daarom het liefst naar het noordoosten. Hang een nestkast op een rustige plaats, waar de vogel niet wordt verstoord. Hang een nestkast op minimaal twee meter hoogte, zodat katten er niet bijkomen. Een kattengordel om een boomstam voorkomt dat katten erin kunnen klimmen. Hang meerdere nestkasten op in uw tuin. Zo vergroot u het aanbod aan broedplaatsen. Kasten voor verschillende vogelsoorten kunt u het beste drie meter uit elkaar hangen, kasten voor dezelfde soort moeten minimaal tien meter uit elkaar hangen (zo voorkomt u onderlinge ruzie). Hang vooral voor huiszwaluwen, huismussen en gierzwaluwen (echte koloniebroeders) meerdere nesten naast elkaar. Hang een nestkast al in het najaar of vroeg in het voorjaar op. Vogels kunnen alvast wennen aan de kast en hem gebruiken als schuil- en overnachtingsplaats. Zorg voor een vrije aanvliegroute. Dus geen takken en bladeren voor de invliegopening. Stop geen materialen zoals stro of zaagsel in het nestkastje.
“Staat u op het punt een nestkast te kopen, maar u weet niet zeker of de invliegopening de juiste maat heeft; kijk dan even op www.tuincentrumlaagsoeren.nl”, aldus De Vries. “Voer de vogels ook het hele jaar door, kijk bij ons naar de vele voermogelijkheden voor elk seizoen.”
 

Lees ook

Mooie opbrengst voor Semmy

LAAG-SOEREN – Loopgroep Jutberg uit Laag-Soeren hield op zaterdag 5 mei de jaarlijkse duathlon. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.