Home / Bronkhorst / Schotpoort gaat zich aan regels houden

Schotpoort gaat zich aan regels houden

BRUMMEN – “Ik verwacht op 5 december een controle bij Schotpoort Milieu om te zien of het bedrijf zich aan de regels houdt. Er bereiken mij signalen dat het bedrijf z’n activiteiten aan het terugbrengen is”, aldus burgemeester Niels Joosten tijdens het interpellatiedebat in de het Brummense gemeentehuis. Er werd donderdag uitvoerig over de ‘kwestie Schotpoort’ gesproken.

Het feit dat er een interpellatiedebat werd gehouden was al bijzonder en geeft aan dat er rond Schotpoort aan de Coldenhovenseweg in Eerbeek het nodige te doen is. Omwonenden klagen daar steeds luider over activiteiten die overlast van lawaai, stank en de mogelijke aanwezigheid van industrieel afval veroorzaken en die volgens hen niet mogen plaatsvinden op die plek. En in die mening worden ze gesteund door de Provincie Gelderland, die inmiddels al een flink bedrag aan dwangsommen verbeurd heeft verklaard. De gemeente Brummen zegt bij monde van de burgemeester ook te handhaven, maar wekt op omwonenden op z’n minst ook de indruk tijd te willen rekken totdat het nieuwe bestemmingsplan voor Eerbeek-Zuid klaar is. Een bestemmingsplan waar de activiteiten van Schotpoort wél in zouden moeten passen, als het aan het B en W-college van VVD en IPV ligt.

Koos Paauw (CDA) voerde het interpellatiedebat namens zijn partij en de PvdA, die het verzoek mede indiende. “Ik heb dat als raadslid nog niet eerder meegemaakt, een interpellatiedebat”, vertelde hij. “Het is een zwaar middel. Er is dus wel wat aan de hand.”

Vervolgens ging het een uur lang lang over termijnen, handhaving en een bestemmingsplan dat volgens Joosten uitzicht bood op legalisering, waardoor gedogen een optie zou zijn. Opvallend was in het hele debat het gebrek aan antwoorden en inbreng van verantwoordelijk wethouder Hennie Beelen (milieu, ruimtelijk ordening en bouwtoezicht), die niet veel verder kwam dan de belofte dat ‘we dit serieus zullen bekijken’, maar verder niets concreets had te melden in de discussie.

Een motie van CDA en PvdA waarin het college werd opgedragen in het nieuwe bestemmingsplan de bepaling ‘ten behoeve van de bevolking ter plaatse’ te handhaven, evenals de bepaling ‘in hoofdzaak’ gericht op particulieren, op te nemen, haalde het evenmin. Ofwel; het Brummense college lijkt weinig te willen doen aan de overlast in de toekomst, waar het nu door Provinciale dwangsommen wordt afgedwongen. Het ontlokte Paauw de uitspraak: “Maar dat nieuwe bestemmingsplan moet eerst nog langs de raad, dus dat is er nog niet.”
De aanwezige buurtbewoners moeten daar hun hoop uit putten, maar het afwijzen van de motie en de bijna zichtbare weerzin van het college om Schotpoort Milieu te houden aan regels van het bestemmingsplan, doen het ergste vrezen.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.