Home / Regio / Toeristische groei Veluwe zet ondanks crisis door

Toeristische groei Veluwe zet ondanks crisis door

REGIO – In totaal ondernamen Nederlanders in 2012 bijna 37 miljoen vakanties: 18,1 miljoen vakanties werden in eigen land doorgebracht en zo’n 18,6 miljoen vakanties in het buitenland. Het percentage mensen dat de Veluwe bezoekt voor een vakantie is liefst met 11 procent gegroeid.

Landelijk groeide het binnenlands toerisme met 2%, op de Veluwe zoals gezegd met liefst 11%. Dit betekent dat één op de acht Nederlanders zijn vakantie doorbrengt op de Veluwe. Dit blijkt uit de jaarresultaten van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research.
Het aantal binnenlandse vakanties is het afgelopen vakantiejaar met zo’n 400.000 gestegen naar 18,1 miljoen (+2%). Deze groei kwam geheel voor rekening van korte hotelvakanties. Dit aantal groeide met ruim een half miljoen naar een record van 3,9 miljoen vakanties. Het aantal kampeervakanties daalde – mede door het matige zomerweer – met 6% naar 4,6 miljoen vakanties. Het aantal vakanties in een bungalow bleef stabiel op zo’n 6,7 miljoen.
Met name de Veluwe trok meer vakantiegangers (+11%) en plaatste zich met 2,1 miljoen vakanties op de tweede plaats, ten koste de Groningse, Friese en Drentse zandgronden. Evenals voorgaande jaren waren de Noordzee-badplaatsen de populairste regio in eigen land, maar omdat het groeicijfer van de kust (5,3%) aanzienlijk achterblijft bij de Veluwe hebben beide regio’s nu een nagenoeg gelijk marktaandeel.

Het Veluws Bureau voor Toerisme ziet in deze cijfers een bevestiging dat de Veluwe een ijzersterk toeristisch merk is en moet blijft. Qua korte vakanties heroverde de Veluwe afgelopen jaar na vijf jaar de koppositie op de ranglijst van binnenlandse vakantiebestemmingen.

In totaal besteedden Nederlanders bijna 16 miljard euro aan hun vakantie, waarvan 2,8 miljard aan binnenlandse vakanties. De gemiddelde reissom (dit zijn vooruitbetaalde bedragen voor accommodatie en/of vervoer, maar omvatten niet de bestedingenter plekke) was afgelopen vakantiejaar 286 euro per persoon per vakantie. Ten opzichte van 2011 is dat een daling van zo’n 3 procent. De forse groei van 11% op de Veluwe, zorgt er evenwel voor dat de toeristische sector op de Veluwe – in tegenstelling tot andere Nederlandse regio’s – afgelopen jaar toch aanzienlijk meer omzet heeft gemaakt dan afgelopen jaar.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.