Home / Bronkhorst / Hangout met onmiddellijke ingang gesloten

Hangout met onmiddellijke ingang gesloten

BRUMMEN – “Er zit niets anders op, we gaan dicht.” Initiatiefnemer Eelco de Gans en sympathisanten van de Hangout, een ontmoetingsplek voor jongeren op de Hazenberg in Brummen, ziet geen andere oplossing meer. De gemeenteraad stemde donderdag in met de sluiting die door burgemeester Joosten in het kader van de handhaving werd verordonneerd. Alle benodigde vergunningen ontbreken namelijk.

De Hangout in het voormalige pand van Van Zijtveld aannemers op de Hazenberg in Brummen is gezellig, populair en erg druk bezocht. Het is een initiatief dat de juiste toon aansluit bij de jeugd, die het vanaf de opening deze zomer frequenteerde. Het initiatief past echter niet binnen het bestemmingsplan. En ook ontbreken andere vergunningen, zoals die voor horeca-activiteiten.
De Hangout wordt gerund door de Stichting Rhienderen Centrum. Eelco de Gans is  werkzaam als beheerder in het jongerenwerk, maar doet dit vrijwillig. De locatie op het industrieterrein heeft echter niet de juiste bestemming. Daarnaast heeft het jongerencentrum geen drank- en horecavergunning, terwijl er wel een bar wordt gerund.

Het succesvolle initiatief mag zich verheugen in een raadsbrede steun, zo bleek tijdens de beslissende vergadering in de hal van het gemeentehuis. Maar moties om te gedogen of uitstel te verlenen werden onder druk van argumenten van de burgemeester niet ingebracht. Hij wil ten eerste niet met twee maten meten – de raad had hem zojuist gevraagd waarom hij niet handhaaft bij Schotpoort Milieu in Eerbeek – en wil als verantwoordelijke voor de openbare orde ook de verantwoordelijkheid niet dragen. Een begrijpelijk standpunt, waar ook de gemeenteraad in mee ging. En dus viel het doek voor de Hangout.
Er is wel een klein lichtpuntje, want er werd een motie aangenomen waarin het college wordt opgedragen een bemiddelende rol te spelen bij het zoeken naar een nieuwe plek en invulling daarvan voor jongeren. En ook moet het college binnen drie maanden een contourenplan opstellen om het initiatief van Hangout een vervolg te geven.
De vrijwilligers van de Hangout en de aanwezige jongeren hadden toen de zaal al verlaten. Op dergelijke politieke besluiten wacht die doelgroep niet. Drie maanden, dat is een eeuwigheid in het bestaan van een jongere.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.