Home / Regio / Brede steun voor nieuwe bomenplan

Brede steun voor nieuwe bomenplan

DE STEEG – De lijst bijzondere bomen van de gemeente Rheden wordt uitgebreid. De bomen die op de lijst staan, worden beter beschermd. Bomen in straten en lanen kunnen alleen worden gekapt als de bewoners het hiermee in meerderheid eens zijn. Dit zijn de kernpunten van de nieuwe Aanpak van de gemeente die op de informatieavond van 22 november is besproken en die op brede instemming van belangenorganisaties lijkt te kunnen rekenen.

De nieuwe aanpak is het resultaat van intensieve onderhandelingen tussen de belangenverenigingen uit alle Rhedense dorpen en de gemeente Rheden. Ruim een jaar geleden ontstond grote opwinding toen de gemeente aankondigde de kapvergunning deels te schrappen om te kunnen bezuinigen. Ook in de gemeenteraad bestond veel weerstand tegen dit plan.
Het nieuwe plan behelst een aantal punten die de grote opwinding bij de diverse partijen wegneemt. Zo wordt de bestaande Bomenlijst uitgebreid met bomen die volgens inwoners van de gemeente Rheden alsnog beschermd moeten worden. Een commissie van gemeente, externe deskundigen en inwoners beoordeelt of deze bomen voldoen aan de criteria. Als de gemeente Rheden bomen in straten en lanen wil kappen, zal daar eerst overleg met de bewoners worden gevoerd. Is de meerderheid tegen dan mag de kap niet doorgaan. Volgens wethouder Harriët Tiemens zullen er in de gemeente geen bomen worden gekapt uit louter financiële redenen. In ieder geval niet zolang zij wethouder is.
Wim van Tilborg, voorzitter van behoud Karakter Velp en voorzitter van de onderhandelingsdelegatie met de gemeente is tevreden over het resultaat. Kapplannen worden straks getoetst aan een Bomenlijst. “Duizenden bomen in onze dorpen zijn straks beter beschermd dan hiervoor. Daar moeten we blij mee zijn”, aldus Van Tilborg. Hij vindt het jammer dat niet alle straat- en laanbomen op deze lijst kunnen worden geplaatst. Dat laten de door de raad vastgestelde criteria niet toe. Maar hij houdt de gemeente aan de opdracht van de raad dat er pas tot kap wordt overgegaan nadat is overlegd met betrokken bewoners en er voldoende draagvlak is. Om het groene karakter van de dorpen te bewaren zal, waar mogelijk, overgegaan worden op herplanting.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.