Rheden gaat in hoger beroep bij Raad van State

RHEDEN – De gemeente Rheden gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Arnhem van 2 oktober. Tegelijkertijd vraagt de gemeente een voorlopige voorziening aan om de uitvoering van de uitspraak van de rechtbank op te schorten.

De rechtbank oordeelt dat het huidige hek bij Rhederhof aan de Snippendaalseweg in Rheden verwijderd moet worden. Ook vindt de rechtbank dat er geen vergunningvrij hek teruggeplaatst mag worden, vanwege strijdigheid met de Flora- en faunawet.

Als het hek weggehaald wordt, dan wordt het terrein weer toegankelijk voor de das. Door vervolgens een nieuw vergunningvrij hek terug te plaatsen (hekken van 1 meter of lager zijn namelijk vergunningvrij), wordt het leefgebied van de das verstoord, wat een overtreding van de Flora- en faunawet is. Volgens de Flora- en faunawet mag het leefgebied van beschermde diersoorten niet verstoord worden.

De gemeente heeft vraagtekens bij de uitspraak van de rechtbank. De uitspraak impliceert namelijk dat de gemeente voortaan ook vergunningvrije bouwwerken aan de Flora en faunawet moeten gaan toetsen. In de wet is immers geregeld dat gemeenten de Flora- en faunawet alleen bij vergunningplichtige bouwwerken uitvoert. De uitspraak van de rechtbank druist volgens de gemeente tegen de wet in.

De gemeente hoopt met het hoger beroep op korte termijn duidelijkheid te krijgen over de vraag of zij voortaan ook vergunningvrije bouwwerken aan de Flora- en faunawet moet toetsen. Als dat zo is heeft dit verregaande consequenties voor de huidige werkwijze van de gemeente Rheden en van andere gemeenten in Nederland.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.