Gemeente Rheden legt besluit Rhederhof voor aan RvS

RHEDEN – “Als de hekken weg gaan en de dassen daar gaan lopen, zal er nooit meer gebouwd kunnen worden”, aldus wethouder Ron König. Nu heeft de rechter onlangs een uitspraak over dat hek gedaan, maar volgens de wethouder is dat dusdanig onduidelijk, dat de gemeente de kwestie eerst nog aan de Raad van State voor wil leggen.

De dassen in de nabijheid van Rhederhof spelen de hoofdrol in een soap die al ruim tien jaar duurt. Het terrein is eigendom van woningbouwcorporatie Portaal, die het voormalige bejaardenhuis kocht, het af wil breken en er een woonwijkje wil realiseren. Maar dat zijn allemaal plannen van vóór de crisis; toen Rheden nog mocht bouwen en woningen ook nog eens werden verkocht. En ook toen liepen er al dassen in de buurt. Om die reden werd een hek gezet om het terrein en het voormalige bejaardenhuis, waar in 2001 overigens asielzoekers verbleven.
De Stichting Behoud Historische Landgoederen Oostelijke Veluwezoom ziet (grootschalige) woningbouw op die plek absoluut niet zitten en beseft dat als de hekken weg zijn en de das zijn leefgebied uitbreidt, er ook nooit meer gebouwd zal kunnen worden. Het gestreepte roofdier is immers zwaar beschermd. Bovendien wijst de stichting ook op de aanwezigheid van andere beschermde dieren en secretaris Hans Ponte sprak om die reden vorige week de Rhedense raad toe. Hij pleit er voor het hek weg te halen en weet zich gesteund door een rechtelijke uitspraak die de gemeente gebiedt daar nu eindelijk een beslissing in te nemen.
“Maar als we Portaal verplichten het omstreden hek weg te halen en ze plaatsen op een meter afstand een vergunningsvrij hek om hun perceel, schiet dus niemand daar iets mee op”, legde de wethouder uit. Hij wil de situatie daarom eerst voorleggen aan de Raad van State.

Intussen heeft de gemeente Rheden de procedure voor wijziging van het bestemmingsplan stilgezet, die de bouw van 57 woningen mogelijk moest maken. Portaal had verzuimd een milieu-effectenrapportage (MER) aan te vragen, noodzakelijk voor die wijziging. De corporatie bezint zich inmiddels over de toekomst van het terrein en de veranderde omstandigheden op de huizenmarkt. Maar ze weten ook dat als ze het hek nu weghalen, de das de beslissing om er niets mee te doen, voor hen neemt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.