Home / Loenen / Hekwerk om St. Antonius Abt Kerk fraai gerestaureerd

Hekwerk om St. Antonius Abt Kerk fraai gerestaureerd

LOENEN – Het hekwerk rondom de Sint Antonius Abt kerk en pastorie in Loenen is fraai gerestaureerd. Sinds kort staat het oude ijzeren hekwerk bij de Rooms Katholieke kerk er weer als vanouds: in volle glorie. Ruim een jaar lang heeft de restauratie geduurd. Om kosten te besparen werden veel werkzaamheden door vrijwilligers gedaan. Maar het resultaat mag er ook zijn. Vooral Jan Nijhof en Harry Elsebroek zijn er lange tijd mee bezig geweest. De verroeste spijlen, palen, krullen en versieringen van het hekwerk moesten een grondige bewerking hebben. Ook het metselwerk waar het hekwerk op rust kreeg een opknapbeurt.

De Sint Antonius Abt kerk in Loenen stamt uit 1849. Of het hekwerk toen al meteen is aangebracht, is niet bekend. Het is volgens kenners wel degelijk ambachtswerk geweest. Een deel van het hekwerk aan de Hoofdweg heeft wat afwijkende versieringen. Achter dit deel stond vroeger de pastorie waarin de parochieherder met kapelaan en huishoudster woonde. Door veel achterstand in het onderhoud raakte de pastorie in verval en werd afgebroken en vervangen door het huidige (weinig passende) gebouw waarin nu een kinderopvang en parochiesecretariaat is gevestigd.
Het Locatiebestuur van de Loenense kerk, onderdeel van de (gefuseerde zeven kerken) St. Clara en Franciscus parochie heeft zich er sterk voor gemaakt om het hekwerk te behouden. Er werd een financiering gezocht en ook ging men met eigen mensen aan de slag met een speciale actie. Er werd een oud ijzeractie opgezet samen met de Kerkenraad van Protestantse Gemeente in Loenen. Deze actie bracht een leuk bedrag op. Deze actie loopt nog door.
Ook de Protestantse Gemeente Loenen kampt met een hekwerk rond de oude kerk en begraafplaats dat dringend een opknapbeurt nodig heeft. Er wordt driftig gewerkt aan een plan om ook hiermee aan de slag te gaan, maar dit vergt een flinke investering omdat de totale afstand van het hekwerk groot is.

Foto:
Duidelijk is in het gerenoveerde hekwerk de aparte versieringen te zien voor de voormalige pastrorie – Foto Martien Kobussen

 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.