Home / Regio / Politie wijst op gevaren malafide webwinkels

Politie wijst op gevaren malafide webwinkels

REGIO – Nog een paar weken en dan staat het heerlijk avondje van Sinterklaas weer voor de deur. Niet veel later wordt de Kerstman verwacht. Dat betekent dat er, ondanks de crisis, weer de nodige cadeautjes worden gekocht. De politie waarschuwt voor online-aankopen.

De Sint en de Kerstman doen steeds vaker hun inkopen online. Het merendeel van de transacties dat via internet wordt gedaan, is veilig te noemen, maar helaas zijn er ook de nodige oplichters actief. De politie waarschuwt de gulle gevers dan ook om alert te zijn bij online inkopen.

De politie wil Sinterklaas en de Kerstman erop attenderen dat handel via internet met bedrijven of particulieren niet altijd op rolletjes verloopt. Webwinkels die algemeen bekend zijn, zoals de grote winkelketens, zijn eigenlijk altijd betrouwbaar te noemen. Het keurmerk Thuiswinkel Waarborg wordt alleen aan webshops gegeven die betrouwbare zakenpartners zijn. Het is belangrijk om alert te zijn bij onbekende verkopers en soms ook bij verkopers uit het buitenland.

Bij buitenlandse websites die in slecht Engels de mooiste beloftes doen, zijn vraagtekens te zetten. Zijn die wel betrouwbaar? Wilt u veilig kopen en dat geldt soms ook voor Nederlandse aanbieders; zoek voorafgaand aan een aankoop, op internet altijd naar reviews en opmerkingen over de verkopende partij. Verifieer de gegevens van de koper/verkoper.

Handel de transactie waar mogelijk in persoon af; weet met wie er zaken wordt gedaan en wat er precies wordt verkocht. Dit voorkomt teleurstellingen. Probeer gelijk over te steken. Bewaar alle informatie over de koop/verkoop zorgvuldig.

Meldpunt Internetoplichting
Omdat het belangrijk is dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd, is het Meldpunt Internetoplichting opgericht. Op www.mijnpolitie.nl/ is te controleren of er eerder meldingen over (ver)kopers zijn gedaan. En slachtoffers van internetoplichting kunnen op de website terecht om online aangifte te doen.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.