Home / Apeldoorn / Na-oorlogs archief gemeente Apeldoorn gedigitaliseerd

Na-oorlogs archief gemeente Apeldoorn gedigitaliseerd

APELDOOORN – Burgemeester John Berends heeft de digitale inventaris van de archieven van de gemeente Apeldoorn in ontvangst genomen. Dit gebeurde tijdens een minisymposium met de titel ‘Archieven als geheugen, de betekenis van archieven voor het collectief geheugen van de Apeldoornse samenleving’.

De inventaris van gemeentestukken bestrijkt de periode van 1946 tot 1985 en gaan over een interessante periode in de recente geschiedenis van Apeldoorn. Met name in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog was Apeldoorn volop in opbouw. In de stukken is bijvoorbeeld informatie te vinden over een belangrijk thema als de visie van bestuurders en bewoners op de ruimtelijke en sociaal-economische ontwikkeling van de stad met als omslagpunt het nieuwe structuurplan uit 1960. Dit structuurplan hoorde bij de gedachte dat Apeldoorn de tweede ‘schrijftafel’ van Nederland zou worden. Met als gevolg de sanering van de binnenstad met grote kaalslag van typisch Apeldoornse bebouwing.

In 1988 is een begin gemaakt met het toegankelijk maken van de gemeentelijke archieven. Deze zijn bij CODA ondergebracht. De inventaris bevat meer dan 11.000 verschillende stukken en het archief beslaat 350 m2. De archiefstukken zelf zijn nog niet digitaal beschikbaar. Een aantal stukken wordt de komende jaren gedigitaliseerd, de keuze wordt dan mede bepaald op basis van vragen van bezoekers.

De inventaris is in te zien op de website van CODA, www.coda-apeldoorn.nl onder het kopje CODA Archief & Kenniscentrum. Archiefstukken zijn in te zien in de studiezaal van het CODA Archief.
 

Lees ook

Actiegroep geeft Kamer-leden kaart voor natuurfilm

APELDOORN – Stichting Red de Veluwe biedt alle woordvoerders Luchtvaart uit de Tweede Kamer een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.