Protestantse Gemeente Klarenbeek viert 150 jaar kerkgebouw

KLARENBEEK – De Protestantse Gemeente te Klarenbeek herdenkt deze maand het 150 jarig bestaan van het kerkgebouw aan de Woudweg. De gemeente is trots op haar kerkgebouw. Daarom zal op vrijdagavond 23 november aandacht worden geschonken aan deze bijzondere verjaardag met een gezellige avond voor de gemeenteleden. Ook oud gemeenteleden zijn hartelijk welkom.

De avond begint vrijdag om half acht. Om een herinnering aan deze mijlpaal te bewaren, zal een gedenkplaat worden onthuld. Daarnaast is er een presentatie van oude foto’s en zal de vrolijke noot worden verzorgd door de “Vrienden van de streektaal Loenen en Umstreken”.

Halverwege de 19e eeuw waren in het gebied Oosterhuizen-Klarenbeek, dat kerkelijk bij Beekbergen hoorde, de wegen en paden slecht begaanbaar. In de winter stonden ze soms geheel onder water, het oorspronkelijke natte oerbos bestond toen nog. Om die reden bezochten maar weinig mensen vanuit deze streek de kerkdiensten in Beekbergen. Dit leidde binnen de Hervormde Kerk van Beekbergen tot plannen voor evangelisatie. Met het bouwen van een lokaal, een hulpkerk in de omgeving van Klarenbeek, zou men het kerkbezoek op gang kunnen brengen. Zo werd in 1862 de evangelisatie Oosterhuizen- Klarenbeek onder de Hervormde Gemeente Beekbergen opgericht en wijdde Ds. Buijtendijk op 27 november van datzelfde jaar het evangelisatielokaal te Klarenbeek in. Het lokaal kreeg de naam ‘Bethlehem’.

Door de jaren heen is het kerkgebouw uitgebreid en veranderd. In 1934 is de uitbouw aan de achterzijde omgebouwd tot catechisatielokaal. In hetzelfde jaar kwam ook het verenigingsgebouw naast de kerk, toen nog een bescheiden rechthoekig gebouwtje met de ingang aan de kant van Woudweg.
De grootste verandering heeft plaatsgevonden tussen 1949 en 1952. Klarenbeek was in 1948 een zelfstandige Hervormde Gemeente geworden. In 1949 werd de predikantenwoning, de pastorie gebouwd. De kerkruimte kon daardoor worden vergroot. Een deel van de ingebouwde woning, tientallen jaren bewoond door het evangelistengezin De Regt, werd bij de zaal aangetrokken. De ingang werd verplaatst naar de voorgevel, aan de kant van de Woudweg. Het pleisterwerk van deze voorgevel werd vervangen door metselwerk en op het dak werd een dakruiter met een koperen spits en een luidklok geplaatst. In die tijd werd ook het verenigingsgebouw uitgebreid met een nieuwe vleugel, die haaks op het bestaande gedeelte werd gezet.
Aan de westkant van Ons Gebouw is nog metselwerk te zien, dat vergelijkbaar is met het metselwerk in de voorgevel van de kerk. Ook staat op het dak een koperen dakje, dat bijpassend is bij de dakruiter van de kerk.

De laatste grondige renovaties hebben plaatsgevonden tijdens de laatste twintig jaar. In de negentiger jaren is de achteraanbouw flink uitgebreid. Het kreeg de toepasselijke naam ‘t Achterhuus en wordt vooral als vergader- en ontmoetingsruimte gebruikt. Ook is de hal gemoderniseerd en heeft nu een royale garderobe en een mooie opgang naar het orgel.
In 2011 is de kerkzaal geheel vernieuwd. Naar de visie van liturgisch vormgever Pim van Dijk kreeg het interieur een modern, licht en evenwichtig aanzien. Met dit interieur is gebruik voor de zondagse diensten tot in lengte van jaren mogelijk gemaakt.
Het kerkgebouw is echter ook heel geschikt voor andere doeleinden. Te denken valt aan repetities en/of concerten van koor- en muziekgezelschappen, grotere vergaderingen, lezingen, tentoonstellingen enz. Via de website www.protestantsegemeenteklarenbeek.nl kan een tarievenlijst worden gedownload en kunnen kerkelijke ruimtes worden gereserveerd.

Al 150 jaar lang is het kerkgebouw aan de Woudweg voor de Protestantse Gemeente de centrale plek waar Geloof, Hoop en Liefde wordt verkondigd. De gemeente is klein, maar weet zich in haar voortbestaan gesteund en gesterkt in het samenwerkingsverband met de gemeentes van Voorst en Wilp. Daarom kijkt zij bij dit kerk-jubileum niet alleen terug, maar vooral vooruit, met veel vertrouwen de toekomst in.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.