Omwonenden ontevreden over afhandeling klachten Schotpoort Milieu

EERBEEK – “We hebben in januari een zienswijze ingediend en vragen gesteld en we hebben nu nog steeds geen antwoord”, stelt de heer Bollen tijdens het Forum Ruimte, vorige week donderdag in Eerbeek. De gemeentelijke commissie Ruimte kwam in het Tjark Riks bijeen en zag zich geconfronteerd met een aantal zeer bezorgde burgers.

Bollen sprak namens de bewoners van de nieuwbouw aan ’t Haagje in Eerbeek. Hun fraaie nieuwe woningen worden slechts door enkele meters gras en de Eerbeekse Beek gescheiden van het terrein van Schotpoort Milieu Service. De bewoners maken zich zorgen over de mogelijke gevaren en de overlast van Schotpoort. Het is een zaak die de gemoederen al langer bezig houdt en die inmiddels van de gemeente Brummen is overgegaan naar de Provincie. Dit nadat bleek dat het bedrijf activiteiten ontplooit die niet zijn toegestaan op die plek. Er wordt in grote hoeveelheden vuil en afval ingezameld en overgeslagen, wat bovendien met de nodige geluidsoverlast gepaard gaat. Vrachtwagens rijden af en aan en er wordt op het bedrijfsterrein aan de Coldenhovenseweg geschoven met grote metalen containers. “We maken ons zorgen, krijgen geen antwoorden en vragen om handhaving van de regels”, aldus Bollen. “Maar antwoorden op vragen moeten we overal zelf maar vandaan zien te halen, want van de gemeente Brummen krijgen wij ze niet.”
Ook de heren Van Gerrevink en Teunissen spraken de raadsleden toe, met een gelijke strekking van hun betoog: waarom handhaaft de gemeente Brummen niet en mag het bedrijf z’n gang blijven gaan? De omwonenden krijgen zeer sterk de indruk dat onder aanvoering van de gemeente Brummen tijd wordt gerekt om Schotpoort door te laten draaien tot een nieuw bestemmingsplan in werking treedt. Dat bestemmingsplan is inmiddels in voorbereiding. Maar onder de huidige regels is het volstrekt verboden om activiteiten zoals Schotpoort Milieu die ontplooit, op die plek uit te voeren. “En dat bestemmingsplan is zondermeer geldig”, bevestigt ook burgemeester Niels Joosten.

De problemen begonnen toen Schotpoort Milieu Service in juni 2011 van start ging. Omwonenden merkten al snel dat er activiteiten werden ontplooid die daar volgens hen niet mochten worden uitgevoerd. Het bestemmingsplan laat ruimte voor een dienstverlenend bedrijf, maar grootschalige activiteiten met afval zijn niet toegestaan. Volgens de ‘melding’, de vergunning, gaat het om afval inzamelen voor de plaatselijke bevolking, een soort gemeentewerf. Maar in de praktijk haalt Schotpoort in het hele land afval op. De overtredingen zijn bovendien van een dusdanig kaliber, dat de provincie inmiddels met dwangsommen tracht daar een einde aan te maken. Volgens een besluit van 8 juni moest Schotpoort binnen drie maanden stoppen met de activiteiten. Een besluit dat kracht werd bijgezet met fikse dwangsommen. Op 8 september verliep die termijn, maar nog steeds is Schotpoort actief.

Naast de omwonenden hadden ook de raadsleden van de vier Brummense fracties tijdens het forum vragen over de gang van zaken. Wethouder Hennie Beelen moest die antwoorden evenwel desgevraagd schuldig blijven, maar beloofde schriftelijk te zullen antwoorden, nog vóór de vergadering van 29 november, wanneer in de gemeenteraad over Schotpoort Milieu wordt gesproken.

Omwonenden hebben er intussen niet veel vertrouwen in. “Ik spreek ook namens mijn buurtgenoten, als ik zeg dat we ons grote zorgen maken over de geluidsoverlast”, aldus de heer Gerrevink. “Eerst zou dat afkomstig zijn van de bouwactiviteiten, maar het duurt nog steeds voort, terwijl nergens meer gebouwd wordt. Het bedrijf heeft vergunning voor de opslag en overslag van 40 kubieke meter vuil, maar er ligt denk ik regelmatig wel 500 kuub. Er wordt gewoon industrieel afval verwerkt. Het lijkt wel alsof we op een sloopterrein wonen.”
Harrie Smit uit de Wethouder Sandersstraat appelleerde aan dwangsommen die handhaving van de vergunning af moeten dwingen. “Ik hoop dat de burgemeester woord houdt, zoals hij dat ook bij de Hang Out in Brummen doet. Er zitten hier nu al tien omwonenden met klachten en problemen en nog gebeurt er helemaal niets.”

Burgemeester Joosten beloofde wel degelijk te zullen handhaven. “We zijn bij de provincie geweest en daar is over de dwangsommen gesproken en ik kan u vertellen dat het dan om bedragen met vele nullen gaat. Ik ontken dus dat we niet handhaven. Maar omdat er nu een milieuvergunning aangevraagd moet worden en een ‘melding’ dus niet kan volstaan, heeft de provincie het voortouw genomen.”

Bollen heeft weinig vertrouwen in zaak. “We horen maar niets van de gemeente, weten niet waar we de informatie vandaan moeten halen. Horen wij niets omdat er eerst een bestemmingsplan moet worden gemaakt waar Schotpoort in past?” En de heer Keesmaat, eveneens buurtbewoner, stelt: “En intussen gaat het bedrijf maar door. Wanneer stopt het dan?”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.