‘Faunatunnel hoe dan ook een verbetering voor de dieren’

DE STEEG – “De faunatunnel is hoe dan ook een verbetering voor de dieren”, aldus de heer Fennema, rentmeester van Middachten in De Steeg. Dit zegt hij als reactie op het artikel dat vorige week in Regiobode verscheen waarin de heer Sevenster, Stichting Behoud Uitwaardenlandschap, het functioneren van de faunatunnel bij Middachten in De Steeg zeer ten twijfel nam.

Sevenster riep de provincie op de faunatunnel te sluiten omdat er nog geen vluchtroute voor de dieren ligt. “Dicht of niet, dat heeft verder weinig invloed op het verdrinken van de dieren”, vertelt Fennema. “Met of zonder vluchtroute; is de aanleg van de faunatunnel hoe dan ook een verbetering voor de dieren.” Dit beaamt ook ecoloog Marko Sinke die nauw bij het project betrokken is.
Dat er nu nog geen vluchtroute is, terwijl de faunatunnel al klaar is, had Fennema ook liever anders gezien. “De vergunningen zijn gewoon nog niet rond”. Bij een gemiddeld hoog water kunnen de dieren nu alsnog prima vluchten. “De dieren kunnen nu juist het gebied uit door de faunatunnel. Langs de snelweg is de grond niet afgegraven dus daar kunnen de dieren sowieso naartoe. Stel dat er nu hoog water komt, is er niets veranderd ten opzichte van de situatie hiervoor”, aldus Fennema. “Er ligt al een spoordijkje, twee meter boven het maaiveld. Wat nu nog moet gebeuren is de aanleg van een verhoging zodat de dieren bij hoog water dat spoorwegdijkje kunnen bereiken.” Zodra de vergunningen rond zijn, gaat dat gebeuren zodat de dieren ook bij extreem hoog water (voor het laatst in 1995) kunnen vluchten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.