Eerbeekse samenwerking

EERBEEK – Beheerder van landgoed Huis te Eerbeek Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen en de eigenaar van de Oliemolen en de Korenmolen, Johan van Zadelhoff, hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De partijen willen gezamenlijk optrekken om de activiteiten op het landgoed elkaar te laten versterken.

De oliemolen van Van Zadelhoff is een rijksmonument en de enige nog werkende bovenslag watermolen van Nederland. Vroeger werd er olie geslagen uit beukennootjes, tegenwoordig alleen nog olie uit lijnzaad.
Zowel Geldersch Landschap als Van Zadelhoff willen de oliemolen behouden voor de toekomst, volledig werkend maken en open houden voor publiek. Om dit mede mogelijk te maken, zal een vrijwilligersgroep worden opgericht. De partijen hopen dat enthousiaste mensen uit de omgeving rondleidingen willen verzorgen over het landgoed en in de oliemolen en vrijwillig een bijdrage willen leveren aan het beheer van tuin en park. Op die manier kunnen er meer activiteiten plaatsvinden. Daarnaast maken beide partners zich sterk voor het weer watervoerend maken van de Eerbeekse beek, zodat de oliemolen kan blijven draaien.

In 1825 werd op de andere oever van de beek, tegenover de korenmolen, een oliemolen gebouwd. In 1860 werd de oliemolen naar de huidige plek verhuisd en tegen de bestaande korenmolen aangebouwd. Prof. Weber kocht aan het eind van die eeuw het landgoed Huis te Eerbeek. Zijn weduwe gaf het in 1942 in handen van de Stichting Geldersch Landschap. Op zijn beurt verkocht de Stichting de molen door aan de huurder Johan van Zadelhoff, die ook het naastgelegen Grand Café De Korenmolen runt.
Met de overeenkomst werken terreinbeheerder en horecaondernemer samen aan de unieke combinatie van economie, ecologie en erfgoed, om het landgoed vitaal en als een eenheid te kunnen blijven behouden.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.