Ap Gorsseling draagt stok over aan Patrick Mellink

LOENEN – Voor Ap Gorsseling wordt zaterdag 17 november een bijzondere dag. Na 28 jaar de drumfanfare van de Loenense muziekvereniging OLTO te hebben geleid als tamboer maître, draagt hij stok van het korps over aan zijn jonge opvolger. Halverwege de Sinterklaasintocht door Loenen (bij De Spar) gaat Gorsseling rond 14.15 uur zijn taak overdragen aan Patrick Mellink. Voortaan gaat de 18-jarige muzikant OLTO begeleiden tijdens de tochten.

Kort voor het jubileumjaar 2013 waarin OLTO haar 100-jarig bestaan gaat vieren, doet Ap Gorsseling afstand van zijn functie. Gorsseling gaat weer terug zijn grote (muzikale) liefde: de trommel. Hij maakt graag plaats voor jong talent. Ruim vijftig jaar speelt hij al bij OLTO. Hij had het altijd goed naar de zin achter de trommel, maar 28 jaar geleden werd er een opvolger gezocht voor Berend Reuvekamp. Hij moest er wel even over nadenken, want dat was een geheel andere functie bij OLTO. Gorsseling: “Het lijkt misschien wel gemakkelijk, om met een stok voor het korps te lopen, maar er wordt toch veel van je gevraagd. Als tamboer maître ben je de blikvanger van het korps. Je moet de nummers goed kennen, je moet de dirigent kunnen vervangen en de diverse tekens met de stok in je hoofd hebben. Ik heb er toen ook een cursus voor gevolgd. Wel zo prettig, dat je voorbereid op de weg komt. Het was beslist geen gemakkelijke cursus. Ik heb er veel aan gehad”.

De scheidende tamboer maître zegt een mooie tijd te hebben gehad. Gorsseling: “De weg op met een groot korps achter je, dat is zo mooi! Ik heb een keer op een GD-dag in Loenen zo’n 200 muzikanten van vijf korpsen mogen voorgaan. Machtig mooi was dat. Het hoogtepunt voor mij is ieder jaar de dauwtraptocht op Hemelvaartsdag. We vertrekken dan vanaf de Achterste Molen en gaan door tot de Dalenk. Zo´n 8 km lopen. Een zware tocht voor de muzikanten, maar ze komen toch trouw opdagen. Ieder jaar weer een prachtig evenement”.

Opvolger Patrick Mellink heeft er veel zin in. Het straalt van zijn gezicht. Mellink is nu 18 jaar geworden. Ap Gorsseling vindt dit een mooie leeftijd om zijn stok aan hem over te dragen. Patrick was al jong gek van de muziek en liep als het even kon al met Gorsseling mee. Op achtjarige leeftijd speelde hij blokfluit. Om tamboer maître te worden moet je muzikant zijn. Hij volgde een cursus slagwerker en slaagde hiervoor en mocht vanaf zijn veertiende jaar meespelen in de drumfanfare van Simon Kleinjan.
In Loenen is al vele jaren de tamboer maître-cursus in De Brink. Voor Mellink daarom vorig jaar een kleine stap toen hij gevraagd werd deze cursus te volgen. Hij slaagde met hoge cijfers. Dit jaar mocht Mellink al iets van zijn nieuwe taak proeven toen hij op Koniginnedag Gorsseling moest vervangen. Nu, vanaf komende zaterdag, is Mellink officieel de vierde tamboer maître van OLTO. Roelof Willems was de eerste, daarna Berend Reuvekam en Ap Gorsseling.
Mellink kijkt rijkhalzend uit naar deze dag: “Ik vind het prachtig om dit te doen. Mooi dat ik deze kans krijg. Het lijkt me geweldig om met het complete korps de weg op te gaan. De laatste tijd komen er weer veel jongeren bij het korps. Voor hen ook wel prettig als er een jonge tamboer maître voor loopt. Ik hoop het net als Gorsseling heel lang te doen”.

foto:
Patrick Mellink krijgt de tamboer maîtrestok en Ap Gorsseling gaat weer terug naar de trom – foto: Martien Kobussen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.