Pater Jan Derickx is dankbaar voor werk Pro Amazonas

DIEREN – In 1966 vertrok hij naar Brazilië om daar de allerarmsten in dat immense land te helpen. De inmiddels 76-jarige Dierenaar Jan Derickx vond daar een tweede thuis. De banden met het Dierense thuisfront bleven echter al die jaren hecht. En dat thuisfront steunde hem ook al die jaren met geld en middelen. Eerst met het Comité Janboel, sinds 1982 met Pro Amazonas. Zondag viert die organisatie samen met Pater Jan het 30-jarig jubileum.

Zondag begint om 10.00 uur in de Dierense Emmauskerk de speciale viering ter gelegenheid van het jubileum van Stichting Pro Amazonas. Die stichting ondersteunt al 30 jaar het werk van Pater Jan Derickx. “Ze hebben in al die jaren zo’n 700.000 euro bijeen gebracht ter ondersteuning van mijn werk”, vertelt Jan Derickx. “Ik ben alle mensen van Pro Amazonas en hen die dat werk hebben gesteund, immens dankbaar. Ze hebben ontzettend veel mogelijk gemaakt.”

Pater Jan Derickx verblijft zoals gezegd al sedert 1966 in Brazilië, waar hij op diverse plekken de mensen in nood heeft geholpen. Zo heeft hij jarenlang in het Amazonegebied gewerkt waar hij is opgekomen voor de rechten van de Indianen en waar hij zelf heeft kunnen zien hoe belangrijk het Amazonegebied voor ons allemaal is.
Daarna was hij werkzaam in Belem, een grote stad op de evenaar, waar hij, samen met de bewoners van de wijk Bengui, de leefomstandigheden de afgelopen jaren heeft verbeterd.
Momenteel zet hij zich in voor het CTP, het landpastoraat. Dit landpastoraat ondersteunt mensen die zijn weggejaagd van hun stukje grond (vaak met veel geweld) door de grootgrondbezitters die het land willen gebruiken voor sojateelt of veeteelt. Daarbij heeft pater Jan een grote aandacht voor het milieu en de aantasting van het regenwoud.
De viering zondag heeft dan ook als thema: ‘Gods, land is ieders land’. Pater Jan Derickx zal de viering zelf voorgaan. Het jongerenkoor zal hierbij de muzikale omlijsting verzorgen. Na afloop van de viering wordt tijdens een feestelijk samenzijn verder aandacht besteedt aan het 30 jarig jubileum van de stichting Pro Amazonas.

De inspanningen van Pro Amazonas zijn nog steeds heel erg nodig. Ondanks het feit dat Brazilië inmiddels de zevende economie ter wereld is, wordt de rijkdom bijzonder slecht verdeeld. “Brazilië doet het economisch gezien dan wel goed, het zijn maar heel weinig mensen die daar van profiteren”, legt Jan Derickx uit. “De waardevolle grondstoffen worden in het binnenland gewonnen, ze laten een totaal verwoest landschap achter voor de lokale bevolking en het wordt aan het buitenland verhandeld door multinationals. Slechts een klein deel van de Brazilianen profiteert daarvan en dan is er ook nog de groep die daar middels corruptie een deel van opstrijkt. Want die corruptie is misschien wel de grootste plaag van het land. Ik kom op voor de belangen van de lokale bevolking. De arme boeren en indianen. We organiseren hen en helpen bij het weer beplanten van het woud. Eerst met rijst en groenten, later met fruitbomen en tenslotte weer met grotere bomen, die er illegaal gekapt zijn en een enorme kaalslag hebben veroorzaakt in de ‘longen’ van de wereld. Het is een lange en moeilijke strijd, maar we boeken wel successen.”

Pater Derickx wordt op 6 december 77 jaar en is officieel al jaren met pensioen. Hij woont echter nog steeds in Brazilië en helpt nog dagelijks bij het belangrijke werk, zoals hierboven beschreven. Regelmatig komt hij enkele weken terug naar Nederland. “Vroeger kwam ik minder vaak, maar vanwege hartproblemen moet ik nu jaarlijks op controle. Dit keer heb ik mijn verlof zo gepland dat ik de 80ste verjaardag van mijn oudste zuster Mien (zij was samen met haar echtgenoot Jan van Gessel jarenlang de drijvende kracht achter Pro Amazonas, red.) en het jubileum van Pro Amazonas mee kan maken. Ik wilde dat beslist meemaken, want hun werk is enorm belangrijk. Ik hoop ook dat ze er mee door zullen gaan als ik er niet meer ben, want de projecten verdienen dat en hebben dat ook nodig.”

Na de dienst zondagochtend, is er een powerpoint-presentatie te zien over het werk van Jan Derickx. Wie meer wil weten over de stichting en het werk van Pater Jan Derickx, kan terecht op www.proamazonas.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.