Home / De Steeg / Faunatunnel zonder vluchtroute voor de dieren

Faunatunnel zonder vluchtroute voor de dieren

DE STEEG – “Het is absurd dat je een faunatunnel van miljoenen aanlegt waarvan je nu al weet dat het zeer twijfelachtig is of de faunatunnel waarvoor ‘ie’ voor bedoelt is, niet werkt met hoog water”, zegt Jochem Sevenster, namens de stichting Behoud Uiterwaardenlandschap, na het vluchtroute veldbezoek.

Op 26 oktober hield Sevenster een veldbezoek in de uiterwaarden van De Steeg waar onlangs de faunatunnel is gerealiseerd. Vijf fracties van de gemeente Rheden, vertegenwoordigers van de provincie Gelderland en van Middachten waren vertegenwoordigd. Sevenster was daar om uit te leggen waar de vluchtroute voor de dieren het beste gerealiseerd zou kunnen worden. Het verbaasde Sevenster echter al dat de vluchtroute überhaupt nog niet was aangelegd. In december 2011 heeft de raad namelijk geëist dat de faunatunnel niet eerder opengesteld mocht worden nadat de vluchtroute die in verbinding staat met de faunatunnel, is aangelegd. Wethouder Tiemens zegde toe dat de vluchtroute gelijktijdig aangelegd zou worden met de faunatunnel. “Dat is nu dus niet het geval. Er ligt een faunatunnel, zonder een vluchtroute voor de dieren. Door de aanleg van de faunatunnel, leven er inmiddels veel meer dieren in de uiterwaarden bij De Steeg. Het is nu daarom ontzettend van belang dat de faunatunnel afgesloten wordt om te vermijden dat er nog meer wild naar de uiterwaarden vertrekt, terwijl zij bij hoog water niet kunnen vluchten en komen te overlijden”, aldus een verontruste Sevenster. In een openbare brief vraagt hij aan wethouder Tiemens de provincie te verzoeken de faunatunnel bij Middachten af te sluiten voor diergebruik.
Het liefst ziet de heer Sevenster natuurlijk dat de vluchtroute voor de decembermaand wordt aangelegd wanneer de kans op hoog water groter wordt. Maar ook dat idee kan hij vergeten. Tijdens het veldbezoek maakte Middachten bekend dat de vluchtroute op een andere plaats gelegd gaat worden en ook niet in verbinding staat met de faunatunnel. “De dieren worden nu gedropt op ongeveer 700 meter van de faunatunnel. Ze moeten het zelf maar uitzoeken. Een onbegrijpelijke situatie. Maar schijnbaar krijgt het belang van agrariërs van Middachten prioriteit boven het dierenbelang. Het functioneren van de faunatunnel is nu zeer twijfelachtig bij hoog water.”, aldus Sevenster. Middachten kon hier niet op reageren. Hete enige wat de heer Fennema, rentmeester van Middachten, kwijt wilde is: “Vanuit Middachten achten wij het wijs om de discussie met de heer Sevenster over dit onderwerp af te ronden. Ik laat zijn uitspraken verder voor zijn rekening.” – Foto Marc Pluim.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.