Kwaliteit op niveau bij Vogelvreugd

LOENEN – Vogelkweker Wietse Lubben uit Loenen, die vorig jaar in het nieuws kwam omdat hij Nederlands kampioen werd met zijn veelkleurige gouldamadines, had zaterdag ook weer de mooiste vogel van de clubtentoonstelling van de vogelvereniging Vogelvreugd. Lubben kweekte een gouldamadine met de kleuromschrijving roodkop-lila borst-pastelgroen die van de keurmeester maar liefst 93 punten kreeg. Lubben doet ook nog mee aan de NK maar wil begin volgend jaar naar België om in te zenden voor de WK.

Volgens de Loenense kweker gaat hij zeker hoge ogen gooien. Hij kweekte het afgelopen jaar een flink aantal gouldamadines in de meest bonte felle kleuren. Door kruisingen en strenge selectie weet Lubben de juist ouders te kiezen voor de jongen die weer de prijzen moet verdienen.

Dit keer had het bestuur van Vogelvreugd gekozen voor een eendaagse tentoonstelling. De deelname was de laatste jaren wat minder geworden. Voorzitter Adri Groen: “We krijgen het als vereniging moeilijk om de nieuwe kwekers aan ons te binden. De jeugd doet wat anders. Ons ledenbestand vergrijst. Er is geen aanwas meer. Met elf leden hebben we hier toch een leuk aantal van 133 vogels bijeen gebracht. De kwaliteit van vogels ligt volgens de keurmeesters op een hoog niveau. Enkele leden hebben al elders deelgenomen met keuringen met bijzonder goede resultaten”.
Voorzitter Groen prees vogelkweker Ab van Veelen uit Beekbergen die zaterdag juist 89 jaar werd. De kanariekweker doet het ieder jaar met hulp van zijn vrouw Aartje nog bijzonder goed. Met zijn rode kanaries werd hij weer kampioen. Opnieuw won de bejaarde kweker een beker die hij aan zijn uitgebreide prijzenkast kan toevoegen.
Kampioen kleurkanarie vetstof zonder rood werd W. van Schoonhoven Eerbeek, kleurkanaries gepigmenteerd: A. Groen Vorden; Vormkanaries: A. Groen Vorden; Postuurkanaries: A. Groen Vorden; Tropen: W. Lubben Loenen; Vrije derby: W. Lubben Loenen; Stellen E. Zwerus Apeldoorn; Stammen E. Zwerus Apeldoorn; Algemeen kampioen W. Lubben Loenen.
In 2013 gaat Vogelvreugd begin november haar 60-jarig bestaan vieren met een grote gemeentelijke tentoonstelling: De Kampioen van Apeldoorn. De beste vogelkwekers uit de gemeente Apeldoorn en Eerbeek komen dan naar De Brink met de mooiste exemplaren om mee te dingen naar de hoogste titel.

foto:
Wietse Lubben uit Loenen met de fraaie gouldamadine – foto: Martien Kobussen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.