Home / De Steeg / Rhedense erfgoednota vastgesteld na hulp betrokken inwoners

Rhedense erfgoednota vastgesteld na hulp betrokken inwoners

DE STEEG – De gemeenteraad van Rheden heeft de erfgoednota ‘levend verleden’ 2012-2016’ vastgesteld. Het eerste concept van de erfgoednota werd dit voorjaar uitgebreid besproken met inwoners en betrokkenen. Uit een evaluatie van het traject blijkt dat de betrokkenheid bij het onderwerp groot is.

In alle kernen van de gemeente Rheden werden druk bezochte erfgoedgesprekken georganiseerd. In totaal hebben 164 mensen deze bijeenkomsten bezocht. Ook online konden mensen reageren en input leveren: Ruim 838 mensen bezochten het online platform www.erfgoedrheden.nl. om zich te informeren, of te reageren op vragen en dilemma’s. Er kwamen 44 reacties binnen.
Verantwoordelijk wethouder Ron König is niet alleen blij met het resultaat, maar ook met de manier waarop het tot stand is gekomen: ”We hebben ons als gemeente open gesteld voor de inbreng van inwoners. We zijn naar hen toe gegaan. Dat heeft zowel voor inwoners als voor gemeente veel opgeleverd. Inwoners komen niet alleen met de gemeente in contact, maar ook met elkaar. Er kwam waardevolle informatie op tafel. Winst voor iedereen dus”, aldus König.

De gemeente Rheden kent 641 beschermde monumenten, talloze landgoederen, archeologisch erfgoed en cultuurlandschap. De grote concentratie van cultureel erfgoed maakt Rheden uniek in Nederland. Deze rijkdom is vooral te danken aan de geografische ligging tussen IJssel en Veluwe, waardoor het gebied al heel lang aantrekkelijk is voor mensen om zich te vestigen.

De reacties van inwoners en betrokkenen hebben ertoe geleid dat een aantal zaken in de concept-nota werd aangepast en aangescherpt. Er bleek veel behoefte te zijn aan het vastleggen van de verhalen over de gemeente en de mensen die er woonden, werkten of verbleven. Dit zogenaamde immateriële erfgoed krijgt in de nota extra aandacht. Ook brachten inwoners de gevolgen van internetwinkelen, schaalvergroting in de agrarische sector en ontkerkelijking voor het Rhedense erfgoed onder de aandacht. Deze ontwikkelingen zijn benoemd in de nota. Daarnaast is de economische waarde van het erfgoed nader uitgewerkt.
Tot slot heeft het college besloten om het online platform www.erfgoedrheden.nl in de lucht te houden. Hiermee voldoet de gemeente aan de veelgehoorde wens om een platform te bieden voor inwoners die geïnteresseerd zijn in het thema erfgoed.
Bij de erfgoednota hoort ook een uitvoeringsagenda die door het college van B & W zal worden uitgevoerd.

De gemeente Rheden is met dit project begin september genomineerd voor de BNG Erfgoedprijs 2012. Uit 34 inzendingen is de gemeente een van de 5 gemeenten die kans maken op de prijs. Op 7 december wordt de winnaar bekend gemaakt.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.