Home / Velp / Gierzwaluw blijft welkom

Gierzwaluw blijft welkom

VELP – Een kolonie gierzwaluwen nestelt zich mogelijk al tachtig jaar onder de pannen van het oude postkantoor in Velp. Sinds 1996 volgen leden van de vogelwerkgroep Arnhem e.o. de broedgevallen. De kolonie heeft twaalf nesten. Ieder jaar komen ze, rond Koninginnedag, weer terug naar Velp vanuit het zuiden van Afrika. Gierzwaluwen zijn bijzonder plaatstrouw en komen ieder jaar weer terug , na een reis van 14.000 kilometer, om dan onder dezelfde scheefliggende of kierende pan te broeden.
De vogelwerkgroep was even bang dat dit allemaal verstoord zou worden door de renovatie van het oude postkantoor. Na een behoorlijke en zeker mooie inpandige renovatie, waarbij al het oud bewaard is gebleven, is het pand in gebruik genomen door Giesbers communicatiegroep. Op dit moment krijgt de buitenkant een fikse opknapbeurt, inclusief het dak. Maar er zijn nu totaal geen zorgen meer, na contact met de aannemer en de voorman. Zij waren op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van de gierzwaluwen en houden bij de totale renovatie van het dak rekening met de gierzwaluw. Zo worden de broedplekken bewaard en worden er zelfs speciale dakpannen voor de vogels gemaakt. De Vogelwerkgroep hoopt dan ook dat na al dit zorgvuldige werk de gierzwaluw ook na deze renovatie deze locatie blijft bezoeken om te broeden. – Foto Marc pluim.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.