Bronckhorst kiest mediation voor oplossen geschillen

BRONCKHORST – Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil dat gemeenten vaker mediation inzetten om geschillen op te lossen, zodat er geen juridische procedures gevolgd hoeven te worden. Bronckhorst biedt al langer de mogelijkheid om te mediaten.

Bij juridische procedures, zoals bezwaarschriften en klachten, ligt het eigenlijke probleem vaak onder het juridische geschil. Zo komt met regelmaat voor dat iemand bezwaar heeft tegen een bouwvergunning, maar dat er in feite een ander probleem speelt.
Mediation isdan een goede mogelijkheid om dat onderliggende probleem op te lossen. Het biedt de kans aan belanghebbenden (vergunninghouder, bezwaarden en gemeente) om zonder beperkingen van de juridische regelgeving, het eigenlijke probleem aan te pakken. Het voorkomt juridische procedures met bijvoorbeeld alle kosten van dien. Mediation heeft verder als voordeel dat het bijdraagt aan wederzijds begrip, verbetering van de onderlinge relatie en acceptatie van de uiteindelijke oplossing.

Bronckhorst neemt deel aan een proefproject dat in samenwerking met het ministerie, de Vereniging Gemeente Mediation en de Radboud Universiteit Nijmegen plaatsvindt in de periode november 2012 tot maart 2013. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek komt er een advies aan de minister, om te bezien of de Algemene wet bestuursrecht gewijzigd moet worden. In die wet kan dan komen te staan dat gemeenten verplicht zijn om te mediaten als een inwoner dat wil. De Radboud Universiteit heeft twee enquêtes gemaakt die partijen voor en na de mediation moeten invullen. Uit deze enquêtes halen zij de informatie die nodig is om tot een goed afgewogen advies aan de minister te komen.

Inwoners die een geschil hebben waar de gemeente bij betrokken en gebruik willen maken van de mogelijkheid om dat met mediation op te lossen, kunnen contact opnemen met de heer G. Limpers van de gemeente, dit kan via e-mail: info@bronckhorst.nl of tel. 0575 – 75 02 50.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.