Home / Doesburg / Toegankelijkheid gehandicapten Doesburg laat te wensen over

Toegankelijkheid gehandicapten Doesburg laat te wensen over

DOESBURG – Oktober was de maand van de toegankelijkheid. Landelijk wordt in die maand extra aandacht besteed aan toegankelijkheid in het algemeen en elk jaar wordt één thema specifiek benadrukt. Dit jaar was dat thema ‘Toegankelijkheid en klantvriendelijkheid’.

De gemeente Doesburg is van de SGRD (Stichting gehandicapten Raad Doesburg) gewend om in oktober een rapport uitgereikt te krijgen. Zo werd al aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de sportaccommodaties, de binnenstad, alle wijken en de kunstroute, inclusief toeristische trekkers. De werkgroep BTB (bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid) wilde dit jaar extra betrokken worden bij de infrastructuur van nieuwe plannen.
De gemeente Doesburg heeft daar volgens de SGRD op een prettige manier aan meegewerkt en leverde tijdens twee schouwen twee ambtenaren om de werkgroepleden mee te nemen en uitleg te geven over zaken die reeds gerealiseerd waren en over voorgenomen werkzaamheden. Deze rondleidingen door Beinum-West en langs de Singels werden als ‘klantvriendelijk’ ervaren. Nieuwbouwwijk Beinum-West is voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk, zo werd gezamenlijk geconstateerd. Op initiatief van de SGRD wordt nog één lantaarnpaal verplaatst. Dit was al eerder vermeld en zou ook opgepakt worden, maar is nog niet gebeurd. Dit zal alsnog plaatsvinden.

De aandachtspunten die tijdens de rondgang langs de Singels ter spraken kwamen, waren veelal gericht op oversteekplaatsen waarbij de werkgroep op- en afritten miste. In de werktekeningen van het plan van aanpak voor de Singels bleken al deze bespreekpunten reeds aangetekend. Twee rondgangen naar tevredenheid van de SGRD dus. Voorstel van de werkgroep is overigens wel, dat de gemeente Doesburg de werkgroepleden in een vroeg stadium betrekt bij nieuwe plannen. Meedenken betekent immers veelal een kostenbesparing, omdat in één handeling de juiste voorzieningen kunnen worden getroffen.

De SGRD heeft het thema van de landelijke campagne ‘Toegankelijkheid en Klantvriendelijkheid’ nog wel doorgetrokken naar verdere Doesburgse begrippen. De Doesburgse ondernemers willen graag zoveel mogelijk toeristen naar Doesburg trekken. Daar heeft de SGRD geen enkel bezwaar tegen. Het zou echter voor die toeristen, maar zeker ook voor Doesburgse inwoners prettig zijn, als alle winkels goed bereikbaar en toegankelijk zijn. De historische bouw in de binnenstad maakt dat veel panden een te hoge drempel hebben, waardoor men met een rolstoel, rollator of kinderwagen, moeilijk naar binnen kan. Soms zelfs helemaal niet. Ben je eenmaal binnen, dan staan de gangpaden vaak zo vol, dat een tocht langs de stellingen dikwijls een hindernisbaan wordt. Daar kan door ondernemers nog wel aan gewerkt worden. Ook uitstallingen buiten maken het voor het winkelend publiek niet altijd even makkelijk, zeker niet omdat langs de trottoirs een diepe goot ligt, die maakt dat je met je rolstoel vast komt te zitten. Voor ondernemers en gemeente ligt hier nog wel een taak. Maar ook de Doesburger zelf denkt niet altijd aan zijn medemens. Soms staan fietsen zo kriskras op stoepen uitgestald, dat men zelfs de winkel niet in kan. De SGRD roept de Doesburger dan ook op om na te denken of de wijze waarop vervoermiddelen (ook scootmobiels!) gestald worden misschien een probleem voor een ander kan zijn.

Tot slot wil de SGRD nog melden, blij te zijn met de voorkeur die de wijkraad Binnenstad heeft uitgesproken om het realiseren van een algemeen toegankelijk openbaar toilet hoog op de wijkagenda te zetten. De SGRD is graag bereid dit gezamenlijk op te pakken, want zeg nou zelf: als je praat over ‘Toegankelijkheid en klantvriendelijkheid’ dan moet je toch minstens, ook als rolstoeler, ergens naar het toilet kunnen als je Doesburg bezoekt!
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.