Home / Doesburg / Doesburgse jongeren kunnen eenvoudig alcohol kopen

Doesburgse jongeren kunnen eenvoudig alcohol kopen

DOESBURG – Bij liefst tweederde van de horeca, sportkantines, supermarkten en slijterijen in Doesburg wordt de wettelijke leeftijdsgrens voor alcoholverkoop niet nageleefd. Dat blijkt uit een mysteryguest-onderzoek uitgevoerd in de gemeente. Mysterykids van 15 jaar oud gingen van april tot en met juni op pad om in cafetaria’s, horecagelegenheden, slijterijen, sportkantines en supermarkten alcohol te kopen. Meestal lukte dat.

In totaal zijn twaalf locaties in Doesburg bezocht. De vijftien mysterykids deden bij elke locatie twee aankooppogingen en konden op veel plekken gewoon alcohol kopen. Wettelijk gezien mogen jongeren pas vanaf 16 jaar zwak-alcoholische dranken zoals bier, mixdrank en wijn kopen en vanaf 18 jaar sterke drank. Verkopers van alcohol moeten daarom eerst de leeftijd van de koper vragen en deze vaststellen door controle van een geldig identiteitsbewijs. Uit dit onderzoek blijkt dat dit in Doesburg dus bij 66% van de aankooppogingen niet correct gebeurt, een buitengewoon slechte score. Zeker in vergelijking met het landelijk gemiddelde.

Op 1 januari 2013 treedt de nieuwe Drank- en Horeca Wet in werking. Hierdoor komt de taak om de leeftijdsgrens te handhaven bij de gemeente te liggen. De uitkomsten van het mysteryguest-onderzoek kunnen gezien worden als een eerste meting om te kijken hoe de huidige naleving van de regels is. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de toekomst ook gebruikt bij de handhaving. Alle bezochte locaties ontvangen een brief van de gemeente Doesburg.
De gemeente Doesburg participeert in een regionaal project Jeugd en alcohol. Het belangrijkste doel van het project is om het alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar tegen te gaan. De activiteiten richten zich op ouders, scholen, horeca, jongerenwerk en sportverenigingen. De inzet is om op iedere plek waar jongeren komen zo veel mogelijk dezelfde boodschap te laten horen: zo lang mogelijk uitstellen van het gebruik van alcohol. Een goede naleving van de leeftijdsgrenzen is hierbij een belangrijk punt.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.