Topherders bevallen op dezelfde dag van 17 pups

LOENEN – In de grote huiskamer in de voormalige historische boerderij De Hoenderrikken aan het Hameinde in Loenen, zijn de laatste weken wat ongewone geluiden te horen. Soms is het wat rustig, maar als de puppies wakker worden is het een hels kabaal. Els van de Steeg is er maar druk mee.

Haar beide teven Rûne en Neva kregen op dezelfde dag puppies. Het was niet zo gepland. Wereldkampioen, de Groenendaeler Rûne, kreeg er maar liefst negen en de Tervuerense teef Neva (die ook veel prijzen won) eveens een groot nest van acht jongen. Het komt nu goed uit dat de huiskamer zo groot is. Op de plek waar vroeger de koeien stonden, staan nu de kooien waarin de teven met hun puppies verblijven.

Els van de Steeg is al heel lang gek van Belgische herders. Vorig jaar was zij wereldkampioen met Rûne. Zij kreeg veel vraag naar puppies van deze kampioen. Het leek haar leuk om weer puppies te hebben. Ze heeft de ruimte er wel voor en besloot een nest te plannen. Zij zocht een topreu en vond die in Italië. Helaas het bezoekje aan de reu was geen succes. Toen weer verder gezocht en zij ontdekte in Frankrijk een geschikte reu voor Rûne. Omdat ook hier het risico was dat er geen puppies zouden komen besloot zijn haar Tervuerense teef Neva ook te laten dekken door haar eigen reu Kane. Dit was drie dagen later als met Rûne.
Els verwachtte ongeveer 63 dagen later een nest van Rûne. Precies op tijd diende de bevalling zich aan. Zij keek haar ogen uit dat er niet een stuk of vijf jongen te voorschijn kwamen maar het werden er maar liefst negen. Op dezelfde dag gaf Neva ’s middags ook aan dat zij moeder wilde worden. Els zette zich schrap en ook hier werd het een recordnest van acht jongen. Alles verliep voorspoedig. De jongen hebben inmiddels de oogjes los en zijn schattige bolletjes wol geworden. Ze hebben een kleurbandje om zodat Els ze kan kennen want ze hebben allemaal al een naam gekregen.

De belangstelling voor de puppies was enorm. Els: “Toen bekend werd dat Rûne puppies had gekregen kregen we enorm veel aanvragen Alle negen zijn ze al weg. Ze gaan naar veel landen: Italië, België en Bulgarije. We hebben zelfs een wachtlijst. De puppies van Neva zijn ook bijna weg. Het is wel veel werk. Als ze slapen gaat het wel maar nu ze groter worden vragen ze steeds meer aandacht. Onze kinderen spelen er veel mee en helpen ook goed. De puppies moeten overal al een beetje aan wennen. Daarom draai ik overdag een CD met allerlei geluiden die ze buiten ook horen. Dan zijn ze daar al een beetje mee vertrouwd. Ook gaan ze met de auto mee. Ze krijgen nu naast de melk van de moeder vers vlees als voedsel, daar groeien ze goed van”.

Bij de foto:
Els van de Steeg is erg druk met de zeventien puppies – Foto: Martien Kobussen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.