Vlot spel van De Gulle Lach voor uitverkochte zaal

LOENEN – Twee keer een volle zaal van De Brink. De leden van de toneelvereniging De Gulle Lach uit Loenen konden zaterdag en maandag weer rekenen op veel aanhang. Vooral de jongeren waren in ruime mate aanwezig. Wellicht dat het gekozen stuk De Hoekpaal van Jan Derene de jeugd in het bijzonder aansprak.

Onder regie van Anette ter Veen werd vlot gespeeld op het ruime podium, waar de leden een fraai decor hadden aangebracht. Het plein, waar het verhaal zich afspeelde, was levensecht in beeld gebracht.

Dit keer was er ook weer gekozen voor een klucht dat grotendeels in het dialect werd gesproken. Vooral voor de landlopers Hannes Merel (Sander Nijhof) en Kobus Klapbeurs (Arend-Jan Hammink) was dit aantrekkelijk om zich kernachtig te kunnen uitdrukken (en improviseren). De rol was vooral Hammink op het lijf geschreven maar de jonge acteur Nijhof deed weinig voor hem onder.

Alles speelde zich af bij de Hoekpaal op het plein. De oude vrijsters Lientje (Ria Steenkist) en Stientje (Petra Gerritsen), die de kost moesten verdienen met breien en naaien, zagen het allemaal gebeuren maar speelden later toch ook een actieve rol. Met hun breiwerkje in de hand vertelden ze over hun leven. Aan het plein woonde ook het echtpaar Pierre en Tillie de Schrijver (Jan de Jong en Henny Rissewijck) en een cafébaas met zijn dochter (Jelle van der Meulen en Patricia Groenhof). Met elkaar zorgden ze voor de nodige verwikkelingen. Dochter Karel die kunst studeerde bleek heel wat in haar mars te hebben. Patricia speelde de rol met veel verve en zette de zwervers aan het werk. De rijke Belgische madam Ammelie van Nuffelen (leuke rol van Leonie Goedkoop) bleek een oogje te hebben op de cafébaas ,maar had ook goede herinneringen aan de hoekpaal.
Tussendoor kwam de luie gemeentearbeider Stijn van ’t Stuk (goed gespeeld door Timon Luesink) op het toneel om met de paal aan de slag te gaan. Komisch was de scène op de bank met de landlopers, die het op zijn boterhammen hadden voorzien.

In het slotwoord dankte Syta Hammink allen voor hun medewerking maar speciaal Jelle van der Meulen die als gastspeler meedeed aan De Hoekpaal.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.