Huisartsen en ziekenhuis Rijnstate willen leren uit incidenten

REGIO – Rijnstate en de Huisartsen Vereniging Arnhem (HVA) zijn gestart met het systematisch registreren en onderzoeken van incidenten in de gezamenlijke patiëntenzorg van huisarts en ziekenhuis. Het gaat om onbedoelde gebeurtenissen binnen het zorgproces, waarbij de patiënt schade heeft geleden of had kunnen lijden.

Bijvoorbeeld een onduidelijke overdracht, waardoor de benodigde zorg niet gegeven kon worden. Door deze incidenten systematisch te melden en te analyseren, kunnen beide partijen maximaal leren van individuele ervaringen en kunnen maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen. Bovendien geeft registratie veel meer inzicht in aard, omvang en achtergrond van incidenten en verhoogt het melden het risicobewustzijn van beide partijen.

Zowel huisartsen als medewerkers van Rijnstate kunnen incidenten in de gezamenlijke patiëntenzorg van huisarts en ziekenhuis digitaal melden. Na een melding gaat een onderzoeksteam aan de slag. In dit transmurale team zit de veiligheidscoördinator van de HVA, een bestuurslid van de HVA, de coördinator Unit 1ste-2de lijn van Rijnstate en de veiligheidscoördinator van Rijnstate. Zij doen feitenonderzoek en analyseren welke acties nodig zijn om herhaling te voorkomen.

Jacqueline van Sambeek, coördinator Unit 1e-2elijn van Rijnstate: “Voorheen kwamen er natuurlijk ook meldingen binnen, bijvoorbeeld telefonisch of per e-mail. Maar deze meldingen werden niet in een systeem vastgelegd, waardoor het minder goede informatie en ook minder aanknopingspunten voor verbetering opleverde. Deze nieuwe manier van melden is een belangrijke stap in het verder verbeteren van de patiëntveiligheid in de samenwerking tussen huisarts en ziekenhuis.”

Het melden van incidenten in de samenwerking tussen ziekenhuis en huisarts bouwt voort op de mogelijkheden die er al zijn binnen Rijnstate en huisartspraktijken om incidenten in de zorg te melden. Binnen Rijnstate is het systematisch incidenten registreren en onderzoeken al 4 jaar een belangrijke pijler in het patiëntveiligheidsbeleid.

Huisarts Pieter Jongeruis van huisartsenpraktijk De Dennenkamp West in Oosterbeek en veiligheidscoördinator van de huisartsvereniging Arnhem: “Al enige tijd worden in meerdere huisartspraktijken in Arnhem en omgeving incidenten gemeld en geanalyseerd volgens een vaste module. Daarnaast ontstond de behoefte bij de huisartsen om ook incidenten te melden die met de gezamenlijke patiëntenzorg van huisartsen en ziekenhuis te maken hebben. Door te kijken naar het proces van eerste en tweede lijnszorg en onbedoelde gebeurtenissen tijdens deze zorg te melden en te analyseren, kunnen verbeteringen in het zorgproces zichtbaar gemaakt en geïmplementeerd worden”.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.