Home / Regio / Omgevingsdienst Veluwe IJssel in 2013 van start

Omgevingsdienst Veluwe IJssel in 2013 van start

REGIO – De gemeenteraden van Brummen, Epe, Voorst en Apeldoorn en de provincie Gelderland hebben ingestemd met de oprichting van de gemeenschappelijke regeling voor de Regionale Omgevingsdienst Veluwe IJssel.

Deze dienst gaat de taken voor het verlenen van vergunningen, het houden van toezicht en de handhaving van de gemeentes en provincie uitvoeren op het gebied van milieu. De omgevingsdienst Veluwe IJssel start haar werkzaamheden op 1 januari 2013. In Gelderland starten zeven omgevingsdiensten.

De Omgevingsdienst Veluwe IJssel wordt een uitvoeringsorganisatie met ongeveer 70 medewerkers die vooralsnog gaan werken vanuit het stadhuis in Apeldoorn. Medewerkers van de gemeentelijke en provinciale (milieu-)afdelingen Vergunningen, Toezicht en Handhaving treden in dienst bij de Omgevingsdienst Veluwe IJssel. Enkele gemeenten leveren een aantal aanvullende milieuspecialisten, zoals specialisten op het gebied van geluid, bodem, grondwater, externe veiligheid.

Het Rijk wil dat alle gemeenten in Nederland gezamenlijk omgevingsdiensten opzetten. Een belangrijk doel van deze samenvoeging is de kwaliteit van de uitvoering van de milieutaken te verhogen. Daarnaast is de nieuwe omgevingsdienst door zijn omvang minder kwetsbaar dan de huidige gemeentelijke afdelingen en kan kostenefficiënt tegemoet komen aan de nieuwe eisen die het Rijk stelt. Ook neemt de onderlinge kennisdeling tussen medewerkers toe, wat de dienstverlening ten goede komt. Bovendien wordt de capaciteit beter benut door de samenvoeging. De professionalisering van de milieutaken zorgt voor verbeteringen op verschillende gebieden.

Voor inwoners en ondernemers van de gemeenten verandert er op het gebied van de aanvraag van vergunningen in eerste instantie niets. Zij kunnen nog steeds voor de aanvraag van vergunningen terecht bij de gemeente waar ze wonen of gevestigd zijn. Dit geldt ook voor vragen over het toezicht en de handhaving. De uiteindelijke bevoegdheden blijven liggen bij de betreffende gemeentebesturen.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.