Home / Velp / Rheden moet schade grondverzakkingen de Beemd deels betalen

Rheden moet schade grondverzakkingen de Beemd deels betalen

VELP – De gemeente Rheden is toch aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door grondverzakkingen bij een tweetal bedrijven op Bedrijventerrein De Beemd in Velp. De rechter wijst niet de gehele claim toe, maar stelt een lagere schadevergoeding vast. Rheden gaat niet in beroep tegen de uitspraak en vindt het belangrijk deze langlopende zaak snel af te wikkelen.

De twee betrokken eigenaren kochten in het jaar 2000 de bedrijfskavels van de gemeente Rheden. Na de grondoverdracht traden forse verzakkingen op in de bestrating. Dit had ook schade tot gevolg aan hekwerken, poorten en riolering. In eerste instantie wees de rechtbank de claim van de ondernemers af. De gemeente had de kopers duidelijk gewaarschuwd voor optredende zettingen.

In hoger beroep houdt het gerechtshof de gemeente echter toch aansprakelijk voor de schade. Het belangrijkste argument is de forse omvang van de verzakkingen: gemiddeld zo’n 30 cm.
De rechtbank heeft in de daarop volgende schadestaatprocedure wel bepaald dat niet alle kosten van ophoging en herbestrating voor rekening van de gemeente zijn: restzakkingen en de reguliere onderhoudskosten vallen buiten de schade.

Een onafhankelijk expert heeft een rapport uitgebracht. Aan de hand daarvan is de schade door de rechtbank op 17 oktober 2012 vastgesteld op € 74.023,00 respectievelijk € 112.170,00 excl. de daarover verschuldigde wettelijke rente. De vordering bedroeg € 171.680,00 respectievelijk € 239.660,00 exclusief BTW en exclusief handelsrente.

Toen het bedrijventerrein De Beemd werd ingericht, is onderzoek verricht naar de bodemgesteldheid. Kleine verzakkingen waren voorzien. De gemeente heeft de kopers van kavels daar toen ook voor gewaarschuwd. De zettingen verschillen wel sterk van locatie tot locatie. De extreme zetting waar het hier om gaat, zit op één specifieke locatie op het bedrijventerrein.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.