Doesburg bezorgd over landelijke jeugdzorgplannen

DOESBURG – De regering wil alle zorg voor de jeugd vanaf 2015 onderbrengen bij gemeenten. Nu zijn nog de Provincie en het Rijk hiervoor verantwoordelijk. Hiermee moet de zorg verbeteren en minder geld gaan kosten. Het Doesburgse college van B en W denkt dat deze decentralisatie zeker kansen voor verbetering biedt. Maar dan moet niet óók bezuinigd worden op het budget daarvoor.

Vanwege de verschillende geldstromen wordt er nu veel langs elkaar heen gewerkt binnen de jeugdzorg. Door alles in één hand te leggen kan dat veranderen en kan de hulpverlening meer in een doorlopende lijn plaatsvinden. Daar liggen de kansen voor verbetering. Er kleven ook veel risico’s aan de hele operatie, die nu onvoldoende worden erkend, vindt het college.
Het is namelijk de vraag of de gemeenten voldoende toegerust zijn om dit brede terrein te kunnen aansturen. Iedere vier jaar vindt immers een bestuurswisseling plaats, waardoor steeds kennis verloren zal gaan. Ook wordt veel zorg geleverd door regionale organisaties. ‘Hoe kun je er als gemeente voor zorgen dat die de goede kwaliteit leveren?’, aldus het Doesburgse college. Voorts wil het Rijk dat er meer op preventie wordt ingezet en dat mensen het meer op eigen kracht moeten gaan redden. Collectieve voorzieningen, als jeugd- en jongerenwerk, maatschappelijk werk, culturele- en sportvoorzieningen worden daarmee steeds belangrijker, maar zullen niet altijd uitkomst bieden. Het Rijk legt echter wel direct bij aanvang van de decentralisatie een bezuiniging op aan de gemeenten.

Wethouder Willem Bouman wijst op het risico van gebrek aan middelen als gevolg van bezuinigingen en van oneerlijke verdeling van budgetten over de gemeenten: “Vol inzetten op goedkopere zorg en hulp dichtbij mag er niet toe leiden dat specialistische voorzieningen worden afgebroken die in de praktijk wel degelijk hard nodig zijn. Wie zorg nodig heeft, die moet deze ook krijgen. Ook moet niet te gemakkelijk gedacht worden over de mogelijkheden van vrijwilligers, mantelzorgers en lokale netwerken. En we waarschuwen voor het invoeren van een eigen bijdrage voor jeugdzorg en jeugdhulp, want die zou er juist toe leiden dat mensen afzien van relatief goedkope zorg. Problemen blijven dan onopgelost en dat wreekt zich later”, aldus de SP-wethouder.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.