Home / Rheden / Een bladerdeken is hartstikke OERRR

Een bladerdeken is hartstikke OERRR

RHEDEN – De natuur is overal om ons heen. Hier aan de Veluwezoom natuurlijk wel heel letterlijk, met het bos in onze achtertuin. En die natuur leent zich perfect voor een middagje lekker spelen. Het nieuwe project OERRR van Natuurmonumenten geeft kinderen en hun ouders ideetjes om de natuur en het buiten zijn zo leuk mogelijk te beleven.

Er mag namelijk best veel in het bos, zo leerden de kinderen van de Dorpsschool in Rozendaal woensdag. Zij kregen als eerste in Gelderland een setje OERRR-kaarten, waar leuke natuuropdrachtjes op staan. De jongens en meisjes gingen direct aan de slag, in bomen klimmen, regenwormen en andere beestjes bekijken en met een bijgeleverd spiegeltje onder een paddestoel gluren. Het meest populair bleek het maken van de bladerdeken. Eén voor één legden de kinderen zich op de grond om zich door klasgenootjes lekker warm te laten toedekken door de mooi oranje gekleurde blaadjes op de grond. Spelen in het bos is heel makkelijk, er is genoeg om te kunnen doen.
En dat er juist zoveel kan en mag in het bos, je mag namelijk best naast de paadjes lopen en met takken rondslepen, dat wil Natuurmonumenten graag nog eens benadrukken met dit OERRR-project. “Ouders van nu zijn vaak wat voorzichtig, zien veel meer gevaren. Wij proberen dat gevoel van vroeger weer terug te krijgen”, vertelt Mirjam Kleine Koerkamp van Natuurmonumenten. “Wie kwam er niet eens een keer met geschaafde knieën thuis? En wie heeft niet eens met zijn mond open gestaan om de regen te proeven?” De fantasie prikkelen, angsten overwinnen en lekker vrij spelen, dat is wat het OERRR-project beoogt.
Het is nou eenmaal een feit, kinderen komen minder vaak in het bos en op de hei en hebben niet meer zo’n band met de natuur. De opdrachtjes op de kaarten zijn allemaal ook midden in de stad of dorp uit te voeren. “Je hoeft niet eerst met de kinderen naar het bos om natuur te ervaren. Ze stappen de achterdeur uit en daar is ook al van alles te vinden.” De kaarten en opdrachten zijn bewust niet heel educatief, maar gewoon leuk om te doen. Voeling krijgen met de natuur, dat is de bedoeling. Waarna Natuurmonumenten natuurlijk hoopt dat de jeugd van nu zich later gaat inspannen voor bescherming van deze natuur. Kinderen kunnen zich via www.oerrr.nl gratis aanmelden. Zij krijgen dan ieder jaargetijde een nieuw setje OERRR-kaarten met leuke opdrachtjes voor dat seizoen – foto Linda Peppelman
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.